Eveniment

Cumparatorii de locuinte spun ca s-au saturat sa vada aceleasi proiecte si reduceri doar la periferii

Cumparatorii de locuinte spun ca s-au saturat sa vada aceleasi proiecte si reduceri doar la periferii
21.09.2009, 00:00 82

Aproximativ unu din doua proiecte imobiliare prezentate latargul imobiliar organizat la sfarsitul saptamanii trecute inBucuresti afisa preturi sub pragul de 1.000 de euro/ metrul patrat,dar acest lucru nu a multumit prea mult vizitatorii, care spera sagaseasca preturi bune si la proiectele din interiorul orasului, cuacces la mijloace de transport in comun, parcuri si scoli.
"Nu sunt proiecte noi, pe care sa nu le cunoastem, tinand cont caanalizam ofertele de pe piata de ceva vreme. Oferte reduse de pretgasesti doar in afara orasului, unde ai nevoie de masina, fapt ceimplica alte cheltuieli. Pentru clasa medie preturileapartamentelor din Bucuresti raman in continuare inaccesibile.Asteptam alte proiecte si alte preturi", a declarat Andrei, unvizitator de 33 de ani al targului, angajat in domeniul asistenteisociale, care a fost duminica la targ alaturi de sotie.
Numeroase cupluri de tineri, dar si persoane mai in varsta auvizitat targul organizat la Palatul Copiilor din Capitala, iarnumarul expozantilor a fost ridicat - 62 de companii - tinand contca organizatorii au montat si un cort in parcarea din fatacladirii, ocupat complet de companiile imobiliare. Majoritateavizitatorilor cautau oferte la preturi in jurul pragului de 60.000de euro, cat acopera garantia programului "Prima casa", darprincipala nemultumire a acestora era legata de faptul calocuintele care se incadreaza in acest plafon se gasesc mai ales lamarginea orasului sau chiar in localitatile invecinate.
"Consider ca preturile in cadrul targului nu sunt scazute decatfata de anul trecut, iar oferte sub 1.000 euro/mp gasesti doar lamarginea Bucurestiului, unde accesul este problematic, in specialla orele 18 si 19. Ideal pentru noi ar fi sa gasim un apartament de60.000 - 65.000 de euro, cu cel putin doua camere, intr-un proiectcare sa-si merite banii", a declarat si Marius P., un antreprenorde 30 de ani aflat in cautarea unei locuinte.

Asteapta proiecte noi

In ultima perioada, tot mai multe voci sustin ca preturileapartamentelor au atins pragul minim, sub care dezvoltatorii nu potscadea preturile. Majoritatea apartamentelor noi aflate acum pepiata au fost construite la preturile de constructie din perioada2007-2008, aflate la maxim istoric, iar in prezent dezvoltatorii nuse incumeta sa inceapa constructii noi, desi costurile auscazut.
"Sunt aceleasi oferte de anul trecut. Asteptam mai degraba proiectenoi, decat alte scaderi de preturi la actuala oferta de pe piata",a spus si Bogdan, 31 de ani, care lucreaza la CFR.
La targ puteau fi gasite preturi de 799 euro/metrul patrat cu TVAinclusa intr-un ansamblu de 240 de apartamente dezvoltat in zonasoselei Alexandria, 750 de euro/ metrul patrat in Ghencea, 849euro/metrul patrat la care se adauga TVA in Militari sau 1.100 deeuro/metrul patrat construit in Baneasa.
Printre proiectele mai vechi prezentate la targ se numara ConfortCity, dezvoltat de fratii Negoita, Greenfield al companiei Impactsau ansamblurile Vitan Residence si Vitan Platinum Towers.
"Marea majoritate a vizitatorilor cauta apartamente care sa seincadreze in programul «Prima casa», dar au avut loc si altfel detranzactii, cum a fost un penthouse de 1,35 milioane de euro. Nustim exact cat de multi vizitatori au fost la targ, dar uniidezvoltatori au impartit in primele doua zile si 1.500 - 2.000 depliante. La ultima editie a targului au fost 15.000 de vizitatorisi cred ca si la acest eveniment vor fi aproximativ la fel demulti", a declarat Karina Condei, reprezentant al firmei ProjectEvents, unul dintre organizatorii targului de la SalaPalatului.

Oferte imobiliare de criza

  • 799 euro/metrul patrat cu TVA pentru apartamentele dinproiectul Fortuna Residence de pe soseaua Alexandriei din sudulCapitalei, format din 240 de apartamente.

  • Garsoniere cu suprafete de 43-49 de metri patrati utili lapreturi cuprinse intre 38.700 si 49.000 de euro in proiectulMilitari Residence.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO