Eveniment

Datoria publica continua sa urce si trece de 28% din PIB

18.11.2009, 23:14 15

Datoria publica a continuat si in septembrie trendul ascendent,facand un salt de 27,6% fata de sfarsitul anului trecut, la peste140 mld. de lei.

Dupa primele noua luni, datoria statului a trecut de 28% dinPIB, pondere in crestere cu mai mult de sase puncte procentualefata de finele anului 2008.

Cresterea datoriei publice din acest an este urmare aimprumuturilor statului contractate atat de la institutiilefinanciare internationale, cat si de la bancile locale pentru acompensa scaderea veniturilor bugetare, in absenta unor masuri dereducere a cheltuielilor bugetare.

Recent, chiar ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat caritmul de crestere a datoriei publice este periculos fara masuri deconsolidare fiscala.

Romania are unul dintre cele mai reduse niveluri ale datorieipublice din regiune, avand loc sa-si dubleze datoria pana laatingerea plafonului de 60% din PIB. Insa problema este accelerarearitmului de crestere si faptul ca banii sunt directionati aproapeexclusiv catre cheltuieli curente cu pensiile si salariile.

Finantele au presat in acest an piata locala, imprumutandu-seatat in lei, cat si in euro. Cea mai mare parte a datoriei publiceramane in lei, respectiv 55,2% din total, iar imprumuturile in euroreprezinta 32,8%.

La finele lunii septembrie, datoria publica guvernamentalareprezenta 92,84% din total, in timp ce autoritatile locale aveau opondere de 7,16%. Deficitul bugetar a urcat la 5,1% din PIB dupanoua luni, principala problema fiind alocarea unor sume foarte maripentru cheltuieli sociale si pentru salarii, care reprezintaaproximativ doua treimi din cheltuielile publice totale.

Finantele estimeaza pentru acest an o crestere de patru ori aserviciului datoriei publice comparativ cu anul trecut, la 57 mld.lei - din care 51,2 mld. lei reprezinta rate de capital, iar 5,9mld. lei sunt dobanzi si comisioane.

Pentru a acoperi necesarul de finantare, Trezoreria a vandut dela inceputul anului titluri pe piata interbancara de aproximativ 60mld. lei. Totodata, Finantele au obtinut un club loan de 1,2 mld.euro de la banci, prima transa de la Comisia Europeana de 1,5 mld.euro, 925 mil. euro de la FMI, precum si 1,24 mld. euro prinvanzarea de titluri in valuta pe piata interna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO