Eveniment

Datoria publica face un salt de 30 mld. lei, la aproape 30% din PIB

Datoria publica face un salt de 30 mld. lei, la aproape 30% din PIB
18.10.2009, 23:17 19

Datoria publica a crescut intr-un ritm alert in acest an, soldulajungand la sfarsitul lunii august la 138,2 mld. lei, in urcare cu26% fata de sfarsitul anului trecut, conform datelor MinisteruluiFinantelor.

Statul s-a imprumutat masiv in 2009 atat la bancile locale, catsi de la institutiile financiare internationale pentru a compensascaderea veniturilor la buget si a acoperi necesarul delichiditati. Finantele estimeaza pentru acest an o crestere depatru ori a serviciului datoriei publice comparativ cu anul trecut,la 57,2 mld. lei - din care 51,2 mld. lei reprezinta rate decapital, iar 6,2 mld. lei sunt dobanzi si comisioane.

Cel putin teoretic Romania mai are loc sa-si dubleze datoriapana la atingerea plafonului de 60% din PIB impus de Tratatuleuropean. Insa problema este accelerarea ritmului de crestere sifaptul ca banii sunt directionati aproape exclusiv catre cheltuielicurente cu pensiile si salariile, in timp ce cheltuielile cuinvestitiile raman la un nivel extrem de redus. Dupa ce in primaparte a anului Finantele au presat piata locala ajungand sa seimprumute in iulie agresiv pe termen de doar cateva zile, in augustapetitul pentru sursele de finantare de pe piata interna s-a maitemperat.

Ministerul Finantelor a vandut in august titluri de 2,9 mld.lei, reprezentand mai putin de jumatate din valoarea programata, de6,5 mld. lei, dupa ce au obtinut in iulie un club loan de 1,2 mld.euro de la banci, precum si prima transa de 1,5 mld. euro dinimprumutul de la Uniunea Europeana. Totodata, Finantele au maiatras 447 mil. euro prin vanzarea de titluri in valuta.

In august, datoria publica a Romaniei a scazut usor de lanivelul de 138,8 mld. lei din iulie, insa ponderea a fost de 27,7%,cu sase puncte procentuale peste cea de la sfarsitul lui 2008.Ponderea in PIB a fost calculata la o valoare de 503,9 mld. leipentru anul trecut si de 498,9 mld. lei pentru 2009.

Valoarea titlurilor de stat vandute de la inceputul anului suntde aproximativ 60 mld. lei, din care aproape 70% au fost emisiunide certificate de trezorerie la sase si trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO