Eveniment

De ce e nevoie de un indice oficial al preturilor. Trei indici imobiliari diferiti intr-o zi

De ce e nevoie de un indice oficial al preturilor. Trei indici imobiliari diferiti intr-o zi
07.04.2010, 23:04 484

Trei site-uri specializate in anunturi imobiliare au prezentatieri, intr-o singura zi, trei indici imobiliari, care nu aratadiferente majore de pret, dar reflecta tendinte diferite privindevolutia preturilor la apartamentele vechi din Bucuresti.

Toti cei trei indici imobiliari semnaleaza o continuare ascaderii preturilor la apartamente in primul trimestru al anului,dar temperata, cu valori cuprinse intre minus 0,3% pentruapartamentele cu trei camere monitorizate de Anunturi particulari.ro, pana la minus 4,5% pentru garsonierele de la Magazinulde Case.

Derutant este faptul ca intr-o analiza pretul garsonierelor ascazut cu 1,2%, iar in alta cu 4,5%, in timp ce preturileapartamentelor cu doua camere au scazut, potrivit unui indice, cu4,1%, in timp ce alta cercetare arata un declin de doar 1% alpreturilor.

Cu alte cuvinte, un potential cumparator ar trebui sa cumperegarsoniere de la Magazinul de Case si apartamente cu doua camere dela Anunturi par ticu lari.ro, deoarece sunt mai ieftine.

Aceste diferente arata necesitatea unui indice imobiliaroficial, pe date concrete din contractele de vanzare-cumparare, inconditiile in care firmele care fac in prezent diverse monitorizariau acces doar la preturile solicitate de proprietari, care pot finegociate diferit, de la caz la caz.

Reprezentantii Institutului National de Statistica au promis capana la sfarsitul lunii iunie vor definitiva un indice imo biliarcare nu va lua in calcul pretul de oferta, ci pretul stabilit inurma negocierii si autentificat la notariat, pentru care se platesctaxe.

Banca Nationala, Statistica si Uniunea Nationala a NotarilorPublici au semnat un protocol de colaborare privind acest indeximobiliar.

Pana la apa ritia acestui indice, valorile medii solicitate deproprietarii din Bucuresti sunt de 42.000 - 43.000 de euro pentru ogarsoniera, 68.000 - 69.000 de euro pentru doua camere si circa98.000 de euro pentru apartamentele cu trei camere, potrivitacestor indici, in timp ce pretul mediu pe metru patrat util ascazut la 1.298 de euro, potrivit site-ului imobiliare.ro.

De circa un an, inca de la primele zvonuri legate de programulguvernamental "Prima casa", proprietarii de locuinte au inceput satina de preturi.

Cu toate acestea, numarul tranzactiilor imobiliare a scazutputernic pe parcursul anului trecut, cu circa 27%, potrivit datelorUniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO