Eveniment

De ce sunt sufocate trotuarele de masini in Bucuresti? Doar un automobil din zece are un loc de parcare. Cum comentati?

De ce sunt sufocate trotuarele de masini in Bucuresti? Doar un automobil din zece are un loc de parcare
12.01.2010, 00:00 311

In Capitala exista aproximativ 110.000 de locuri de parcareamenajate, atat de administratiile de sector, cat si de centrelecomerciale construite in ultimii ani, potrivit unei analizerealizate de ZF pe baza datelor furnizate de primarii. Inconditiile in care in Bucuresti sunt inmatriculate aproximativ 1,5milioane de autoturisme, mai putin de 10% dintre acestea au un locde parcare amenajat.

Celor110.000 de locuri de parcare amenajate li se adauga parcarile deresedinta improvizate, care nu se afla in administrareaprimariilor, precum si cele de pe arterele de circulatie, care sesitueaza in jurul valorii de 100.000 de locuri in fiecare sector.Astfel, la nivelul Capitalei sunt estimate aproximativ 750.000 delocuri de parcare, la jumatate din totalul necesar. Numarulmasinilor a continuat sa creasca in ultimii ani, iar multe dinparcarile publice au ramas in faza de proiect.

"Parcarea in Bucuresti este o intreaga aventura, mai ales inmijlocul zilei in zonele din centru. Te invarti si 20 de minute sagasesti un loc liber, si cand il gasesti, ti se cer bani pentru el.Situatia sta si mai rau in cartiere, unde daca te duci in vizitaristi sa pleci cu masina zgariata sau cu cauciucurile taiate pentruca ai parcat pe locul unui locatar", a declarat Viorel Tofan,economist, 53 de ani, care are carnet de 30 de ani.

Potrivit informatiilor furnizate de primariile de sector, celemai multe parcari din Capitala exista in sectorul 2, respectiv153.000 de locuri de parcare, dintre care doar 27.500 de locuri deparcare sunt gestionate de Administratia Domeniului Public aSectorului 2. Restul reprezinta parcari de resedinta de utilitatepublica si cele aflate pe artele de circulatie unde nu esteinterzisa stationarea autovehiculelor. Pe locul doi se aflaPrimaria Sectorului 6, cu 26.000 de locuri de parcare aflate inadministrare.

Cele mai putine locuri de parcare aflate in administrareaprimariilor locale se afla in sectorul 1, unde doar 6.900 de masiniau un loc de parcare amenajat. La acestea se adauga insa locurilede parcare rezultate in urma introducerii sensurilor unice pestrazile secundare, masura care a dus la crearea a circa 100.000 delocuri de parcare, potrivit datelor furnizate de PrimariaSectorului 1.

Primariile sectoarelor 3 si 4 nu au furnizat pana la inchidereaeditiei date cu privire la numarul de parcari amenajate.

Costul mediu de constructie 130 lei/mp

Costul constructiei unei parcari de resedinta se calculeaza infunctie de marime, precum si de operatiunile necesare pentruamenajarea acesteia, pretul mediu fiind estimat la 130 lei/mp.Costurile de constructie pot ajunge insa si la 250 lei/mp, potrivitinformatiilor furnizate de Primaria Sectorului 6.

Zonele Capitalei sunt impartite in patru categorii, in functiede distanta fata de centrul orasului, unde A este cel mai aproapede centru, iar D este cel mai departe. Tariful anual pentru oparcare de resedinta variaza intre 109 lei pe an pentru zona D si165 de lei pe an pentru zona A. Noile tarife au fost stabiliteprintr-o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucurestiin decembrie anul trecut, insa Primarul General al Capitalei SorinOprescu a declarat recent ca va anula hotararea astfel incattarifele pentru parcarile de resedinta sa ramana neschimbate.Inainte de majorare, tarifele variau intre 36,5 lei pe an pentruzona D si respectiv 76,6 pe an pentru un loc de parcare pentru zonaA.

11.000 de locuri de parcare anuntate de primarii inacest an

In acest an vor fi livrate aproximativ 11.000 de parcari inCapitala, potrivit datelor furnizate de primariile de sector, celemai multe locuri de parcare din acest an fiind create in Sectorul5.

"Avem in derulare in faza avansata proiecte care includ 3.000 deparcari, care vor fi livrate in urmatoarele luni. Intentionam saconstruim alte 3.000 de locuri de parcare pana la sfarsitul acestuian", a declarat Bogdan Tamas, repezentantul Primariei Sectorului5.

Si Primaria Sectorului 2 are in desfasurare proiecte carepresupun infiintarea a circa 3.500 de locuri de parcare. Cele maiambitioase proiecte sunt cele de la Piata Obor, care presupunamenjarea a 600 de locuri de parcare in subsolul pietei si cel depe Strada Armeneasca, unde se doreste constructia unei parcarisupraetajate de 130 de locuri.

In sectorul 6, oficialii primariei apreciaza ca anul acesta vorfi livrate peste 1.500 de locuri de parcare, calcul care include siparcarile supraetajate Smart Parking (sisteme de parcare verticalacu cate 12 locuri).

In centrele comerciale din Bucuresti se afla peste 31.000 delocuri de parcare, cele mai multe fiind situate in BaneascaShopping City, unde sunt disponibile aproximativ 8.000 de locuri deparcare. Calculul nu a luat in considerare si locurile de parcaredin cadrul cladirilor de birouri aflate in Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO