Eveniment

De Ruiter, PwC: Cresterea TVA ar fi cea mai usoara solutie pentru cresterea veniturilor la buget

De Ruiter, PwC: Cresterea TVA ar fi cea mai usoara solutie pentru cresterea veniturilor la buget
24.11.2009, 00:00 37

"Daca autoritatile vor creste TVA-ul, majorarea nu va fi foartemare, de 2-3 puncte procentuale, si nu va afecta pozitia Romanieiin clasamentul privind usurinta platii taxelor. Intr-un climatgeneral de business, cresterea acestei taxe va duce la majorareainflatiei pe termen scurt. Este una din cele mai simple taxe carear putea fi majorata", a spus de Ruiter, citat de Mediafax.

Si Pieter Wessel, Tax Partner la Deloitte Romania, a spussaptamana trecuta ca "pariaza pe cresterea TVA la 22%".

Pana acum, toate cele trei partide politice au negat ideea uneimajorari de TVA, fiind in plina campanie electorala.

Actualul sef al statului Traian Basescu a spus insa clar ca nupoate fi vorba sub nicio forma de o reducere a ei, asa cum promiteapresedintele PNL Crin Antonescu. Presedintele PSD Mircea Geoana adeclarat in mai multe randuri ca Traian Basescu are de gand samajoreze TVA-ul la 22% si ca el nu ar umbla la cota unica sau laTVA in 2010.

25 de zile pe an pierde o firma cu platataxelor

Romania si Polonia ocupa ultimele doua locuri din UniuneaEuropeana privind usurinta platii taxelor, un indicator calculat decompania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) incolaborare cu Banca Mondiala in raportul "Paying Taxes", parte araportului "Doing Business".

Indicatorul ia in calcul numarul de plati de taxe, impozite sicontributii care trebuie platite intr-un an de o companie, numarulde ore necesare efectuarii acestor plati si nivelul taxelor totale,incluzand impozitul pe profit, contributiile sociale si altetaxe.

Astfel, firmele de pe piata locala au de facut intr-un an 113plati legate de taxe, impozite si contributii, dintre care 84legate de forta de munca, ceea ce claseaza Romania pe locul 182dintre cele 183 de economii din toata lumea analizate de PwC. Lanivel global, o companie trebuie sa faca in medie 31 de operatiunipe an cu plata taxelor si impozitelor.

Pentru plata taxelor, in Romania este necesar un numar de 202ore anual, mai putin decat in alte tari precum Cehia unde numarulde ore anual alocat platii taxelor se ridica la 613, potrivitstudiului.

Cele 202 de ore anual inseamna 8,4 zile intregi. Avand in vedereprogramul scurt al unitatilor publice, cuprins de cele mai multeori intre 8:00 si 16:00, o firma are de pierdut intr-un an 25 dezile lucratoare pline pentru a-si plati taxele si impozitele.

"Romania sta mai bine decat media europeana in ceea ce privestenumarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor legislatieifiscale, 202 ore anual, fata de media europeana de 232 de ore. Dinpacate insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte marede plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursulunui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare partecontributii sociale, ceea ce claseaza Romania din aceastaperspectiva pe locul 182 din 183 de economii analizate", spunePeter de Ruiter, Partner, Tax and Legal Ser-vices Leader, PwCRomania.

Cea de-a treia componenta a indicatorului "usurinta platiitaxelor" este cota fiscala totala, care masoara pondereacheltuielilor fiscale ca procent din profit inainte de impozitare.Romania a facut progrese fata de anul trecut, procentul scazand dela 48% la 44,6%, ceea ce o situeaza in media statelor europene.

Anul trecut, Romania se clasa pe locul 146 in lume in functie deusurinta platii taxelor, cu trei pozitii mai sus fata de anulacesta, insa ramane in continuare atractiva pentru investitoriistraini, care au adus 3,5 mld. euro pe piata locala in primele noualuni ale anului - in plina criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO