Eveniment

De unde mai scoate statul bani? Cresterea taxelor, solutia pe termen scurt

19.10.2009, 23:23 82

Deficitul bugetar a scapat de sub control si daca majorarea TVAsau a impozitului pe venit ar putea reprezenta solutii pe termenscurt de reducere a presiunilor asupra bugetului de stat, pe termenlung este necesara o regandire a intregului sistem de fiscalitate,spun specialistii.

Deficitul bugetar prognozat pentru anul acesta este de 7,3% dinProdusul Intern Brut (PIB), urmand ca anul viitor sa coboare panala 5,9% din PIB, dar declinul accentuat al economiei face din ce ince mai dificila indeplinirea acestor obiective. Pentru ca timpuleste prea scurt, deficitul bugetar de anul acesta nu va putea fidecat finantat prin imprumuturi, dar din 2010 analistii se asteaptaca discutiile despre majorarea fiscalitatii sa devinarealitate.

"Nu poate fi vorba de o majorare a fiscalitatii anul acesta. Depreferat ar fi fost sa se ia masuri pe partea de cheltuieli, dar inconditiile in care astfel de masuri nu au fost luate este foarteprobabil ca o majorare a fiscalitatii sa aiba loc anul viitor",noteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING. "Probabil FMIva sugera masuri in acest sens pentru ca deficitul bugetar a scapatde sub control si trebuie corectat cat mai repede", a precizat el.Chidesciuc considera ca cel mai probabil se va opta pentrumajorarea TVA, o masura care este agreata atat de politicieniistraini, cat si de Fondul Monetar International (FMI). Insa, nicialte solutii nu pot fi excluse complet.

"Nici majorarea impozitului pe venit nu este exclusa inconditiile in care o asemenea cale este destul de sigura spredeosebire de majorarea de TVA. Un nivel mai mare al TVA nu aduceneaparat venituri mai mari la buget pentru ca s-ar putea traduceintr-o restrangere a consumului", explica economistul-sef alING.

In primul semestru din 2009, statul a incasat 17 mld. lei (4mld. euro) din Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), cu 15% sub niveluldin perioada similara a anului trecut. Proiectul de buget pe 2009prevede venituri de 40 mld. lei (9,5 mld. euro) din TVA, in scaderecu 3% fata de anul trecut. Din impozitul pe profit s-au strans inprimul semestru 6 mld. lei.

De cealalta parte, Cristian Parvan, secretarul general alAsociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca petermen lung este nevoie de o regandire a intregului sistem defiscalitate. "Daca nu facem acest lucru ne vom certa in continuarepe ce trebuie sa facem cu TVA, cu impozitul pe profit si cu altedoua-trei taxe", considera Parvan.

El spune ca sistemul de impozitare trebuie sa devina maiflexibil si sa permita plierea pe diverse politici fiscale infunctie de contextul economic. "De exemplu, alte state care ausisteme mai flexibile pot muta accentul de la impozitul pe capitalla impozitul pe mediu", spune Parvan. El a precizat ca in acestmoment la nivel european exista discutii privind scadereaimpozitelor populatiei cu 10% in decursul a zece ani si majorareaimpozitului pe mediu tot cu 10% in acelasi interval de timp.

"Un alt exemplu ar fi impozitul pe familie care sa permitatranspunerea in practica a unei politici a familiei. In Franta,dupa al treilea copil familia nu mai plateste impozit", a maideclarat Parvan. In acelasi timp, este nevoie de o regandire aimpozitarii in agricultura, care sa incurajeze dezvoltarea decooperative si eficientizarea intregului sistem. In agricultura seaplica un impozit de 2% din valoarea produselor livrate deproducatori, impozit care se retine din 2008 direct de lasursa.

"Actualul Cod fiscal nu are decat un singur obiectiv, si anumeacela de a aduna bani la bugetul de stat, nu de a dezvoltaeconomia. Si aceasta in conditiile in care fiscalitatea estesingurul instrument de a dezvolta economia ramas in mana statelor",apreciaza Parvan.

El considera ca nu pot fi neglijate nici masurile pe termenscurt. "In cazul in care se opreste finantarea externa statultrebuie sa ia o decizie clara si nu are decat doua optiuni: ori isireduce brutal cheltuielile, ori majoreaza impozitele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO