Eveniment

Declinul constructiilor si al serviciilor au tinut economia in recesiune

Declinul constructiilor si al serviciilor au tinut economia in recesiune
03.06.2010, 23:33 31

Industria a inregistrat in serie bruta o crestere a volumului deactivitate cu 4,2% comparativ cu primele trei luni ale anuluitrecut.

"Conform asteptarilor, industria a fost singurul sector care acrescut in termeni reali in primul trimestru si estimam ca acestsector va continua sa exercite si in trimestrele urmatoare ocontributie pozitiva la formarea PIB-ului, avand in vederecresterea valorii comenzilor noi din industrie", a comentat MelaniaHancila, economistul-sef al Volksbank.

La polul opus s-au aflat constructiile, care si-au redus volumulde activitate cu 17,3% in primul trimestru.

Constructiile vor ramane cele mai afectate

Hancila apreciaza ca domeniul constructiilor va ramane cel maiafectat avand in vedere ca masurile de stimulare guvernamentala aleacestui sector au avut un impact limitat, reusindu-se doar orelativa stabilizare a preturilor proprietatilor imobiliare, iar2010 este un alt an pierdut in lungul proces de demarare alucrarilor majore de infrastructura. Agricultura a inregistratusoare semne de revenire, insa este dificil de prognozat evolutiapentru urmatoarea perioada tinand cont de faptul ca esteinfluentata in mare masura de conditiile meteorologice. In 2010s-ar putea inregistra o crestere usoara avand in vedere si efectulde baza favorabil, potrivit estimarilor Volksbank.

Semne incurajatoare se remarca la nivelul serviciilorfinanciare, care chiar au crescut comparativ cu trimestrulanterior, Hancila anticipand mentinerea trendului pozitiv si intrimestrele urmatoare astfel incat sa incheie anul pe crestere.

Serviciile si industria au cele mai mari contributii la formareaPIB, cu ponderi de 50%, respectiv circa 30%. Corelate cu evolutianefavorabila a economiei in ansamblu, impozitele nete pe produs auinregistrat in primul trimestru o scadere cu 10,7%.

Cererea interna a scazut cu 3%

Pe partea de utilizare a PIB, cererea interna a scazut cu 3%fata de aceeasi perioada de anul trecut, in principal din cauzareducerii cu 28,9% a formarii brute de capital fix.

Consumul privat nu a prezentat semne de revenire, inregistrand oscadere de 4% comparativ cu primul trimestru de anul trecut.

"Consumul gospodariilor populatiei s-a redus cu 1,7% incomparatie cu trimestrul anterior din cauza scaderii veniturilorsalariale, cresterii somajului - in medie 74.000 de persoane si-aupierdut locul de munca in trimestrul I 2010 fata de ultimultrimestrul al anului 2009, precum si a remiterilor efectuate decatre angajatii romani din tari membre ale Uniunii Europene cetraverseaza perioade economice dificile (cum ar fi Spania siItalia)", explica Eugen Sinca, analist al BCR.

Remiterile lunare medii din trimestrul I 2010 au fost de 273mil. euro in comparatie cu o medie lunara de 359 mil. euro pe totparcursul anului 2009.

De asemenea, consumul guvernamental s-a diminuat cu 0,9% in urmaconcedierii unor angajati din sectorul public la inceputul anului.PIB a scazut in primul trimestru cu 2,6% fata de ace easi perioadaa anului trecut, iar comparativ cu ultimul trimestru al anului2009, scaderea economiei a fost de 0,3%, conform datelorInstitutului National de Statistica.

Majoritatea analistilor anticipeaza prelungirea recesiunii inacest an. Recent bancile au anuntat prognoze revizuite care convergspre o contractie a PIB cu aproximativ 1% in acest an.

Guvernul a adoptat prognoza Fondului Monetar International descadere a economiei cu 0,5% in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO