Eveniment

Deficit de 350 mil. euro cu Cehia

16.03.2004, 00:00 14



Romania a incheiat anul trecut cu un deficit comercial in relatia cu Cehia de aproape 350 milioane de euro, cel mai mare inregistrat in schimburile comerciale cu tarile membre CEFTA.



Foarte apropiat ca nivel este deficitul cu Polonia, de 342 milioane de euro.



Firmele romanesti trebuie sa mareasca volumul exportului si sa diversifice structura produselor vandute in Cehia, pentru a diminua nivelul deficitului comercial inregistrat in relatiile bilaterale, a declarat, ieri premierul Adrian Nastase, la sfarsitul intalnirii cu omologul ceh, Vladimir Spidla.



Nastase a aratat ca relatiile comerciale dintre cele doua tari s-au dezvoltat in ultima perioada, dar ca deficitul comercial al Romaniei se mentine la un nivel "foarte mare".



La sfarsitul lui 2003, Romania inregistra un sold negativ al balantei schimburilor comerciale cu celelalte sase tari membre CEFTA de peste 1,1 miliarde de dolari. Singura tara in raport cu care balanta a fost excedentara este Bulgaria, cu un sold pozitiv de 52 milioane de euro. In afara de Bulgaria, restul tarilor vor iesi din CEFTA la 1 mai, o data cu aderarea la Uniunea Europeana.



Oamenii de afaceri romani si cehi se vor intalni astazi cu prilejul Formului economic organizat la Bucuresti, unul dintre domeniile de interes comun fiind sectorul energetic.



Ministrii Agriculturii si ai Economiei din cele doua tari se vor intalni, la randul lor, separat, pentru a analiza proiectele de colaborare comuna.



Cei doi oficiali au discutat si despre procesul de integrare europeana a Romaniei, premierul Vladimir Spidla afirmand ca autoritatile cehe sunt dispuse sa asigure Guvernului roman consultanta pentru finalizarea negocierilor de aderare..

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO