Eveniment

Deficitul bugetar a mai urcat cu un miliard de euro în luna mai

28.06.2010, 23:42 16

Majorarea cheltuielilor bugetare şi continuarea declinuluiveniturilor au adâncit deficitul bugetar cu încă 4 miliarde de lei(un miliard de euro) în luna mai, la 3,1% din PIB, astfel încâtrămâne sub semnul întrebării încadrarea în ţinta negociată cu FMIpentru jumătatea anului.

Evoluţia bugetului din ultimele luni nu transmite semnale preaoptimiste, iar la Ministerul Finanţelor persistă încă incertitudiniîn ceea ce priveşte încadrarea în ţinta de deficit agreată cu FMIpentru primele şase luni, de 18,2 mld. lei.

Deficitul bugetar a ajuns deja, după primele cinci luni, la 16,6mld. lei, iar în aprilie şi mai creşterea a oscilat în jurul a 4mld. lei pe lună. Rămâne de văzut care a fost situaţia încasărilorşi cheltuielilor bugetare în luna iunie şi dacă se reediteazăsituaţia din primul trimestru când autorităţile au reuşit să seîncadreze în ţinta de deficit negociată cu Fondul prin amânareaunor cheltuieli către mediul privat şi sacrificareainvestiţiilor.

Dacă la sfârşitul primului trimestru deficitul era de 1,5% dinPIB, în două luni s-a dublat. Dezechilibrul fiscal din perioadaianuarie - mai depăşeşte şi deficitul înregistrat în primele cinciluni din 2009, de 11,3 mld. lei (2,2% din PIB).

Deficitul pe primele cinci luni a fost calculat la PIB-ul dinlegea bugetului pe 2010, de 538,9 mld. lei.

Având în vedere noul PIB, revizuit în scădere la 510,4 mld. delei, deficitul bugetar a fost la finele lunii mai de 3,27% din PIB.Pe partea de venituri s-a înregistrat o diminuare de 1,6%comparativ cu primele cinci luni de anul trecut, menţinându-sescăderi importante ale încasărilor la principalele venituri,potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

În condiţiile reducerii consumului sumele colectate din TVA -principala resursă a bugetului de stat - au continuat tendinţadescendentă coborând cu 7,8%, la 13,2 mld. lei.

Din contribuţii sociale Finanţele au colectat 19,3 miliarde delei, în scădere cu 4,4%. Bani mai puţini au fost adunaţi la bugetşi din taxarea profiturilor companiilor şi impozitarea veniturilor,încasările din aceste surse scăzând cu 2,7% şi respectiv 6,4%.

După primele cinci luni, o uşoară creştere s-a înregistrat laveniturile din accize, care au totalizat 20 de milioane de lei,respectiv cu 0,4% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anuluiprecedent.

De asemenea, s-au înregistrat creşteri la încasările dinvenituri nefiscale, cu 802,0 milioane de lei, precum şi la sumelerestituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate pentruproiecte cu finanţare europeană, cu 915 milioane de lei. La nivelulcheltuielilor totale, tendinţa de creştere faţă de aceeaşi perioadădin 2009 a continuat într-un ritm mai alert, de 5,7%.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost la sfârşitul luniimai cu 3,1% mai mari, în principal din cauza creşterii de 10,7%înregistrate la bugetele locale. La bugetul de stat acestecheltuieli s-au redus cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut.

În schimb, cheltuielile de capital au continuat să scadă cu10,6%, la 5,3 miliarde de lei. Cheltuielile pentru investiţii, careinclud cheltuielile de capital, precum şi transferuri pentruprogramele de dezvoltare s-au majorat cu 6,5%, la 9,8 mld. lei.

Cheltuielile de personal au coborât cu 4,6%, la 20 mld. lei, întimp ce cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 13,4%comparativ cu perioada ianuarie -mai 2009. Şomajul a continuat săpreseze puternic bugetul, cea mai mare creştere înregistrându-se laasigurările pentru şomaj, de 102,4%.

Cheltuielile cu dobânzile s-au majorat cu 19,5%, în comparaţiecu primele cinci luni de anul trecut, ca urmare a creşterii întermeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din aniiprecedenţi şi angajării împrumuturilor pentru acoperireaacestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO