Eveniment

Deficitul bugetar a scăzut în mai, după plata a două salarii către bugetari în aprilie

Foto: SHutterstock

Foto: SHutterstock

Autor: Raluca Ghinea

25.06.2013, 20:58 244

Deficitul bugetar a fost după primele cinci luni de 1,05% din PIB, cu 0,15 puncte procentuale mai mic faţă de finele lunii aprilie şi cu 0,18 puncte sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, încadrându-se în limitele agreate cu organismele internaţionale şi în prognoza pentru 2013.

„Execuţia lunii mai a anului 2013 a înregistrat un excedent de 932,2 mil. lei, în principal datorită plăţii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care s-au reflectat în luna precedentă“, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, de circa 81,1 mld. lei, reprezentând 13% din PIB, au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.  Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat, care au cumulat 87,6 mld. lei, reprezentând 14,1% din PIB, au avansat cu 3,4%.

Încasările din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au urcat cu 9,7%, respectiv 3,6%, datorită creşterii veniturilor salariale în urma reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013. De asemenea, colectările de TVA au înregistrat un avans de 6% faţă de intervalul similar din 2012, Finanţele spunând că încasările nu au fost afectate de măsura plăţii TVA la încasare.

Pe de altă parte, încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut din cauza regularizării plăţilor efectuate de băncile comerciale.

S-au înregistrat creşteri ale cheltuielilor de personal cu 19,5%, după reîntregirea salariilor personalului bugetar, ale cheltuielilor cu cu bunuri şi servicii (6,1%), ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate, al subvenţiilor (5,4%), însă plăţile pentru dobânzi s-au redus cu 0,2%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 26.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO