Eveniment

Deficitul de cont curent, aproape 3 mld. euro

22.09.2005, 18:58 9

Deficitul contului curent a depasit in luna iulie cu 247 de milioane de euro nivelul consemnat in iunie, ajungand la 2,95 miliarde de euro, valoare cu 56,4% mai mare decat cea din primele sapte luni din 2004, potrivit datelor provizorii ale Bancii Nationale.

Ritmul de crestere al deficitului a incetinit insa fata de primul semestru al anului, cand a depasit 60%.

Conform celor mai recente date, Comisia Nationala de Prognoza ia in calcul pentru 2005 un deficit de cont curent de aproximativ 6 miliarde de euro (8,1% din PIB), ceea ce constituie a doua revizuire fata de prognoza anterioara, de circa 5 miliarde de euro (6,6% din PIB).

"Tinta pentru deficitul de cont curent este, astfel, ratata din nou", a declarat pentru Ziarul Financiar Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA). El a precizat ca estimarile GEA situeaza deficitul de cont curent la un nivel cuprins intre 8% si 9% din PIB.

"Principala explicatie a revizuirii prognozei deficitului de cont curent consta in evolutia de pana acum a deficitului comercial", a precizat pentru ZF presedintele CNP, Ion Ghizdeanu. El am mai spus ca exporturile din primele sapte luni ale anului se incadreaza in estimarea initiala, dar importurile vor depasi prognoza anterioara cu peste 1,1 miliarde de euro, ceea ce a dus la revizuirea cifrei deficitului de cont curent. Cauza cresterii importurilor o constituie cresterea economica slaba din UE, pretul petrolului, dar si aprecierea accelerata a monedei nationale.

"Problema nu este doar nivelul deficitului, ci structura acestuia. De exemplu, iarasi observam ca exportul net creste in sens negativ si nu va contribui la formarea Produsului Intern Brut asa cum ar trebui", a mai spus analistul Voinea.

In primele sapte luni ale anului, schimburile comerciale de bunuri si servicii ale Romaniei au inregistrat un deficit de peste 3,8 miliarde de euro, cu aproape 1,4 miliarde de euro mai mult (57%) decat valoarea inregistrata in perioada similara din 2004.

In schimb, capitolul venituri, reprezentand sumele transferate oficial de romanii aflati la munca in strainatate, consemneaza un sold negativ de peste 1 miliard de euro, cu aproape 200 de milioane de euro mai mult decat in perioada similara din 2004.

Volumul transferurilor curente, indicator al fondurilor remise, dar neinregistrate ca atare de catre romanii din strainatate, a depasit in primele sapte luni nivelul de 1,9 miliarde de euro, in crestere cu 528 de milioane de euro fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Cresterea transferurilor se datoreaza perioadei, iulie fiind luna de concediu pentru cei plecati la munca in strainatate", a explicat Voinea.

La fel ca in ultimii ani, sumele transferate neoficial din strainatate nu au reusit sa compenseze decat partial deficitele celorlalte doua capitole ale balantei de plati.

Conform acelorasi date provizorii ale BNR, datoria externa pe termen mediu si lung aproape a stagnat in luna iulie, consemnand un plus de numai 19 milioane de euro. Volumul datoriei externe a depasit astfel nivelul de 22 de miliarde de euro cu numai 82 de milioane.

"Faptul ca datoria externa nu a crescut nu e neaparat un lucru bun", a mai spus Voinea. "Datoria externa este singura supapa pentru a finanta deficitul, din moment ce nu ne mai putem baza doar pe investitiile straine directe, iar cele speculative, de portofoliu, sunt mai riscante decat apelul la credite externe", a continuat el.

"Ceea ce trebuie inteles este ca nu se pot atinge toate tintele economice in paralel, ci este nevoie sa calculam pierderi controlate. Nici datoria externa nu poate creste oricat, pentru ca va apasa apoi pe deficitul bugetar, care a fost si el revizuit de cateva ori in cursul anului", a mai spus Voinea.

Din totalul datoriei externe, numai 11,4 miliarde de euro reprezinta imprumuturi contractate si garantate de stat, restul constituind datorie externa privata, negarantata. Datoria externa publica si public garantata si-a redus ponderea detinuta in totalul datoriei externe de la 55,3% la inceputul anului la 51,7% la finele lunii iulie.

In acelasi timp, rezervele internationale disponibile la Banca Nationala (inclusiv aur) se ridicau la sfarsitul lunii iulie la peste 16 miliarde de euro, ceea ce a determinat o imbunatatire a gradului de acoperire (a importurilor prin rezerve BNR) de la 5,2 luni de import la inceputul anului pana la 6,1 luni de import in luna iulie. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO