Eveniment

Deficitul extern si-a incetinit cresterea in mai

Deficitul extern si-a incetinit cresterea in mai

Click pentru imaginea marita

25.07.2006, 19:35 9

Deficitul de cont curent a crescut in mai cu doar 15% fata de aceeasi luna a anului trecut, fata de o crestere de 57% pe primele patru luni ale acestui an. Explicatia este majorarea transferurilor curente nete, adica a banilor trimisi de romanii care lucreaza in strainatate, la 382 de milioane de euro, fata de 218 milioane de euro media pe primele patru luni ale anului.
In schimb, si investitiile straine si-au incetinit cresterea puternic, pana la o rata de 20%, fata de ritmul de 130% din primele patru luni ale anului. Astfel, deficitul de cont curent al balantei de plati a ajuns la 3,33 mld. euro in primele cinci luni ale anului, in crestere cu 53% fata de aceeasi perioada din 2005. Investitiile straine directe au cumulat 2,9 mld. euro in primele cinci luni, in crestere cu 93%.
Deficitul comercial reprezinta principala cauza a deficitului extern, arata datele Bancii Nationale a Romaniei. Pe primele cinci luni, deficitul comercial a totalizat 3,46 miliarde de euro, in crestere cu 37% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Deficitul de cont curent a fost alimentat si de minusul de la categoria venituri, care a fost de 1,13 miliarde de euro in primele cinci luni ale acestui an, mai mare cu 8% decat in aceeasi perioada a anului trecut.
"Cresterea deficitului de cont curent nu reprezinta o surpriza, pentru ca trendul din ultima perioada arata ca deficitul lunar se situeaza la circa 95% din deficitul comercial", a declarat pentru ZF Florin Citu, economist-sef al ING Bank.
Desi si-au revenit in mai, transferurile curente, care cuprind in cea mai mare parte remiterile muncitorilor romani aflati in strainatate, au scazut pana la 1,25 miliarde de euro, cu 10% mai putin decat in primele cinci luni din 2005. Aceasta reprezinta prima scadere a transferurilor curente din ultimii 6 ani.
Anul trecut, transferurile curente au fost de 3,65 mld. euro, iar anul acesta prognoza oficiala arata o crestere pana la 4,6 miliarde de euro.
"Reducerea transferurilor curente ar putea fi o tendinta sezoniera, vara fiind asteptata o revenire a remiterilor muncitorilor din strainatate", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.
Citu estimeaza ca deficitul extern va atinge 9% din PIB la sfarsitul acestui an. "La nivel international, 9% din PIB este o cifra destul de mare. Turcia si Ungaria au avut niveluri mai mici ale deficitului extern in PIB si au avut probleme cu deprecierea monedelor nationale", spune Citu, care sustine ca pe termen mediu si lung leul poate avea probleme de depreciere din cauza contului curent.
Pe termen scurt, el nu vede o posibila incetinire a deficitului de cont curent, pentru ca performanta exporturilor nu va reusi sa depaseasca cererea mare pentru produse de import. "Ceea ce ne salveaza in acest moment sunt investitiile straine, care raman la un nivel ridicat, dar ar putea sa scada semnificativ dupa finalizarea privatizarilor, la fel cum s-a intamplat in Ungaria", a mai spus Citu. El considera ca, pe termen scurt, valoarea ridicata a investitiilor finanteaza cam 80% din deficitul extern si sustine cursul leului.
Pentru intreg anul, deficitul de cont curent este estimat la 7,95 mld. euro (8,5% din PIB), in crestere cu doar 15% fata de anul trecut, cand a fost de 6,89 mld. euro (8,7% din PIB).
"Deficitul din primele cinci luni reprezinta o depasire usoara, cu circa 100 de milioane de euro, a nivelului prognozat pentru aceasta perioada", a precizat Ghizdeanu.
Investitiile straine directe vor depasi in acest an, conform prognozelor oficiale, 7 miliarde de euro, incluzand suma de 2,2 mld. euro ce va fi incasata de stat pentru privatizarea BCR. Cea mai optimista estimare privind investitiile straine ii apartine premierului Calin Popescu-Tariceanu, care a declarat recent ca nu ar fi surprins daca investitiile straine directe atrase de Romania s-ar dubla anul acesta, depasind 10 mld. euro, fata de 5,2 mld. euro in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO