Eveniment

"Deja pot sa spun ca am avut un mic restaurant..."

„Deja pot sa spun ca am avut un mic restaurant..."
14.04.2009, 00:00 95

Proprietarii de restaurante spun ca impozitul forfetar este o cheltuiala suplimentara intr-o perioada in care businessurile lor merg in pierdere din cauza numarului scazut de clienti si a majorarii cheltuielilor cu materiile prime.

Daniel Giulescu, un cititor al ZF, care a investit in urma cu trei ani banii castigati din vanzarea unei garsoniere intr-un restaurant, spune ca un impozit suplimentar il va determina sa piarda tot ce a castigat pana acum.
„Acum trei ani am zis ca pot sa-mi completez veniturile salariale cu un restaurant. Am gasit trei camere intr-o cladire de birouri, la parter, le-am amenajat, le-am dotat, am investit tot in el, circa 30.000 de euro, banii luati pe o garsoniera. Pana in octombrie castigam intre 500 si 1.000 de euro pe luna dupa ce plateam chirie, 800 de euro (din care TVA reprezenta 130 de euro), salarii pentru patru oameni, 1.400 de euro (taxe si impozite 1.100 de euro), contabil 150 de euro (TVA 28,5 euro), leasing pentru un MCV (Logan break) 320 de euro (din care TVA 61 de euro), asigurare casco 825 de euro pe an, utilitati 500 de euro (din care TVA 95 de euro)."
El spune ca lunar la stat platea circa 2.200-2.500 de euro lunar, adica peste 25-30.000 de euro pe an. „De cand a venit criza romanul se gandeste de doua ori cand trece prin poarta mea. Am trecut pe pierdere. 500-1.000 de euro pe luna. In februarie-martie a crescut la 10-12.000 de lei pe luna (circa 2.500-3.000 de euro pe luna). Acum inca un impozit. Si nici nu mai deduc leasing-ul pentru ca e break, nu e van sau papuc", spune Giulescu.
Pe de alta parte, chiar daca in primul an de functionare nu se aplica noul impozit, proprietarii de restaurante care au deschis afacerile de cateva luni spun ca scaderea numarului de clienti pe care o resimt si un impozit in plus va duce la cresterea perioadei de amortizare a investitiei.
„Este o taxa suplimentara. Pana acum stiam ca avem de platit cei 16% pe venit. In momentul in care ne-am gandit sa deschidem restaurantul am estimat ca vom recupera investitia in 2-3 ani, dar in actuala situatie de pe piata si cu impunerea unui nou impozit ne gandim ca peste cinci ani vom amortiza investitia", spune Remus Mica, asociat al restaurantului Grandeur. El a deschis in urma cu patru luni un restaurant cu o capacitate de 100 de persoane impreuna cu mai multi parteneri, investitia initiala fiind de peste 600.000 de euro.
„Pentru restaurante pe langa faptul ca a scazut numarul de clienti materiile prime s-au scumpit: pretul alcoolului a crescut cu 20-25%, pretul legumelor variaza de la un sezon la altul, lactatele s-au scumpit", explica Mica. El spune ca este prematur sa faca o estimare de cifra de afaceri pentru anul acesta si cu atat mai mult pentru anul urmator. „O idee fixa legata de vanzari putem sa ne facem dupa 8-10 luni."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO