Eveniment

Deputatii decid soarta Aeroportului Brasov

21.04.2009, 22:19 33

Deputatii au inceput ieri dezbaterea proiectului pentru realizarea Aeroportului International Brasov, investitie estimata la 100 mil. euro.
„Suntem blocati, in conditiile in care situatia terenului aferent acestei investitii este incerta. Sper ca rezultatul discutiilor sa fie favorabil", a declarat ieri Iancu Vespasian, coordonatorul proiectului din partea Consiliului Judetean (CJ) Brasov. Dezbaterea proiectului nu s-a finalizat pana la inchiderea editiei.
In 2007, Guvernul Tariceanu a alocat prin ordonanta CJ Brasov circa 200 ha de teren la Ghimbav, pentru construirea unui aeroport. Ordonanta a fost aprobata de Senat si avizata favorabil de Comisia juridica si de cea pentru agricultura a Camerei Deputatilor. In februarie anul acesta insa, plenul Camerei a decis sa o retrimita la Comisia pentru agricultura pentru a fi reanalizata, in urma interventiei parlamentarilor din PD-L.
Compania canadiana Intelcan Technosystems a castigat licitatia pentru proiectarea, construirea si operarea viitorului aeroport si pana in prezent a cheltuit 1,5 mil. euro. De asemenea, CJ a cheltuit circa 2,3 mil. euro pentru proiecte premergatoare demararii lucrarii de constructie.
„Daca acest proiect va fi respins se vor pierde toti acesti bani ai firmei canadiene, dar si banii alocati obtinerii de avize si aprobari, precum Acordul de Mediu", a spus Vespasian.
Finantarea proiectului va fi asigurata de un consortiu format din trei banci din Elvetia, Austria si Portugalia, care vor oferi de 75 mil. euro.
Sorin Dencescu, proprietarul agentiei de turism Kron-Tour din Brasov, a spus ca un aeroport va duce la cresterea numarului de turisti. „Nu as mai vinde un charter al unui touroperator, adica nu as mai fi revanzator de pachete, ci as opera direct aceste zboruri spre destinatii de vacanta, in parteneriat cu alte agentii locale. Atat turismul de business s-ar putea dezvolta, cat si cel de leisure, daca ne-ar fi asigurata infrastructura", a precizat el.

Urmariti pe www.zf.ro decizia deputatilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO