Eveniment

Din angajamentele Guvernului catre FMI

01.02.2006, 21:24 15

Autoritatile promit expertilor Fondului Monetar International sa duca anul acesta o politica salariala prudenta, sa publice calendarul de scumpire a utilitatilor si sa mentina deficitul bugetar la un nivel redus.

Vicepremierul pe probleme economice Gheorghe Pogea a declarat dupa incheierea discutiilor de ieri ca politica salariala in sectorul bugetar va fi mult mai restrictiva.

Astfel, cresterea medie a salariilor din administratie, invatamant, sanatate si firmele de stat va fi anul acesta de 6,6%, iar de la anul bugetarii vor primi indexari doar o data pe an, fata de doua transe de crestere in prezent.

In schimbul celor 8.500 de functionari care vor fi angajati anul acesta in administratie, Guvernul s-a angajat fata de reprezentantii Fondului sa reduca "nota de plata" cu salariile tuturor functionarilor si sa blocheze pozitiile vacante pentru acest an. De asemenea, Guvernul a promis ca va publica in curand un calendar al scumpirii utilitatilor (gaze, caldura si energie electrica), pentru a ajuta Banca Nationala in lupta cu inflatia.

Cat priveste fiscalitatea, aceasta nu va creste anul acesta, dar Guvernul este in cautare de noi surse de venituri la buget, a mai spus vicepremierul Pogea.

El a declarat ca executia bugetara de anul acesta va fi strict monitorizata in fiecare trimestru, pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 0,5% din PIB.

In cazul depasirii cheltuielilor publice intr-un trimestru, autoritatile spun ca vor face corectii in trimestrul urmator, pentru pastrarea "in grafic" a bugetului.

Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 0,8% din PIB.

Discutiile consultative dintre Guvern si reprezentantii FMI vor continua si in zilele urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO