Eveniment

Din zece au ramas trei: HSBC, Deutsche Bank si Eurobank vor vinde eurobondurile

Din zece au ramas trei: HSBC, Deutsche Bank si Eurobank vor vinde eurobondurile
08.09.2009, 19:15 32

Gigantii bancari HSBC si Deutsche Bank, unii dintre putiniijucatorii mondiali care au rezistat crizei financiare, si bancaelena EFG Eurobank au fost selectati de Finante ca lead-manageripentru emisiunea de eurobonduri care urmeaza sa fie lansata.

"Emisiunea de euroobligatiuni are o valoare indicativa cuprinsaintre 500 mil. euro si 1.500 mil. euro, valoarea finala a emisiuniiurmand fi stabilita in functie de conditiile existente in piata side necesitatile de finantare ale bugetului de stat", potrivitMinisterului Finantelor.

Lead-managerii selectati pentru aceasta emisiune vor consiliastatul in scrierea prospectului emisiunii, stabilirea conditiilorin care obligatiunile vor fi emise si vor cauta investitori.Practic cele trei institutii financiare selectate vor asiguraplasarea si distributia emisiunii de euroobligatiuni catreinvestitori. Din cele trei grupuri financiare selectate doar EFGEurobank are filiala in Romania.

Grecii sunt investitori traditionali in eurobonduri emise deRomania, in vara anului 2008 subscriind circa 30% din suma. EFGEurobank, actionarul majoritar al Bancpost, a plasat, luni,obligatiuni negarantate de guvern in valoare de 500 mil. euro catreinvestitori internationali si locali, managerii tranzactiei fiindDeutsche Bank, Goldman Sachs International si J.P. Morgan.

De obicei comisionul negociat este in jur de 1%, astfel cabancile selectate pot ajunge la castiguri de pana la 15 mil.euro.

Ministerul Finantelor Publice a primit oferte de participare dela 23 de banci internationale pentru a fi selectate ca intermediariai emisiunii de euroobligatiuni, in valoare de pana la 1,5 mld.euro si o maturitate intre 5 si 10 ani. Pentru etapa finala au fostselectate zece banci, lupta pentru desemnarea administratorilordandu-se intre HSBC, Barclays Capital, Citibank, Deutsche Bank,Credit Suisse, Erste Bank impreuna cu BCR, EFG Eurobank Ergasiasimpreuna cu Bancpost, Société Générale, UniCredit si ING.

Emisiunea de eurobonduri lansata in vara anului trecut, princare au fost atrase 750 mil. euro pe zece ani, a fost intermediatade trei banci in calitate de lead-manager: UBS, CSFB si EFGEurobank. De asemenea, Erste Bank, Alpha Bank, National Bank ofGreece si Dexia au fost desemnate co-lead manager. Cooptareaco-lead manager s-a bazat pe angajamentul de a subscrie o sumaimportanta atat in nume propriu, cat si pentru baza de clienti,fara a primi vreun comision.

Anul trecut, rata de referinta (mid swap rate) a fost de 4,99%in ziua in care Romania a iesit pe piata, prima de risc pentruRomania a coborat la 170 de puncte, dobanda anuala fiind stabilitala 6,5%. Finantele ar putea profita de un episod de perceptiepozitiva reflectat prin evolutia cotatiilor CDS-urilor - costulasigurarii impotriva riscului de default - pentru a lansa emisiuneade eurobonduri.

Mid swap este 2,69% pe cinci ani si 3,46% pe 10 ani, iarcotatiile CDS sunt 274 de puncte si, respectiv, 267 de puncte. Inaceste conditii, dobanda la care s-ar putea imprumuta Romania dacaar iesi acum pe pietele externe ar fi in jur de 6 - 6,6%.

Ministerul Finantelor s-a imprumutat agresiv in acest an,atragand aproximativ 50 mld. lei de pe piata interna, la care s-aadaugat un imprumut de 1,2 mld. euro de la 8 banci locale, oemisiune de titluri in euro de 447 mil. euro si prima transa de laComisia Europeana de 1,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO