Eveniment

Doua saptamani de negocieri cu FMI

14.06.2005, 20:57 14

Misiunea de experti a Fondului Monetar International este asteptata astazi la Bucuresti pentru deschiderea unei noi runde de negocieri privind incheierea unei scrisori suplimentare de intentie care sa permita continuarea acordului incheiat in vara anului trecut. Vizita urmeaza sa dureze pana vineri, 24 iunie.

Subiectul cel mai fierbinte ramane, desigur, nivelul deficitului bugetar, alaturi de evaluarea ultimelor evolutii macroeconomice, politica salariala in companiile de stat, politica monetara, privatizarea si restructurarea in sectorul energetic. Negociatorul-sef al FMI, Emmanuel van der Mensbrugghe, este asteptat sa soseasca in zilele urmatoare.

"Discutam un deficit de 0,7-0,75% din PIB. FMI ne-a acceptat estimari mai optimiste in privinta veniturilor, pe baza incasarilor din primele patru luni", a declarat Ionut Popescu, ministrul finantelor. El este insa preocupat de costurile provocate de inundatii, ultimele estimari privind valoarea pagubelor indicand circa o jumatate de miliard de euro.

Ministrul finantelor, care detine si calitatea de negociator-sef, se arata increzator ca aceasta runda de negocieri se va incheia cu un acord privind continuarea programului economic convenit cu FMI.

In urma discutiilor cu expertii FMI va putea fi realizata si mult-amanata rectificare a bugetului tinand cont de noile niveluri ale taxelor si impozitelor intrate in vigoare.

Noua runda de negocieri vine dupa esecul discutiilor din februarie si apoi aprilie, care nu s-au putut finaliza cu o scrisoare de intentie. Tintele macroeconomice discutate atunci au vizat o inflatie de 7%, un deficit de cont curent de 6,9%, crestere economica de 5,5% si deficit bugetar de 0,7% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO