Eveniment

Efectul scăderii TVA: 75% dintre producători au redus preţul pâinii, dar unii l-au majorat

Victor Ponta, premierul României. Foto Octav Ganea

Victor Ponta, premierul României. Foto Octav Ganea

Autor: Ovidiu Bărbulescu

04.09.2013, 21:13 418

Premierul Victor Ponta a făcut ieri o evaluare a efectului reducerii TVA la pâine la 9% de la 1 septembrie, anunţând „veşti bune“, dar şi „veşti proaste“: cele mai multe companii de profil au redus preţul pâinii, dar unele l-au majorat.

„Sunt veşti bune şi veşti proaste. Adică 75-80% dintre producători, şi vreau să mulţumesc în mod special marilor retaileri, lanţurilor de magazine mari, au aplicat scăderea preţului pâinii cu un procent de aproximativ 15%, adică cu cât s-a scăzut şi TVA. Avem însă şi zece situaţii în care preţul pâinii a crescut. Dacă tot am scăzut TVA, sunt zece comercianţi (...) care au profitat de ocazie să mai mărească preţul la pâine şi, în general, cei foarte mici care n-au schimbat cu nimic, nici în sus, nici în jos“, a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern.

El i-a cerut totodată ministrului agriculturii, Daniel Constantin, să anunţe public ce firme au majorat preţurile.

Ministrul agriculturii Daniel Constantin a precizat că, potrivit datelor analizate în 36 de judeţe, 71% dintre producători şi 82% dintre comercianţi au scăzut preţul la pâine după reducerea TVA la acest produs de la 1 septembrie.

Datele au fost culese pe 30 august şi 2 septembrie, fiind monitorizate 304 de firme şi comparate mai multe sortimente de pâine. La sfârşitul lunii iulie, guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale estima că reducerea TVA va creşte producţia de făină şi pâine fiscalizată cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creşte numărul angajaţilor legali cu circa 8.500 persoane, iar preţul pâinii la raft va scădea.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO