Eveniment

Expertii BNR si profesorii din ASE catre exportatori: Nu mai mizati pe un leu slab

Expertii BNR si profesorii din ASE catre exportatori: Nu mai mizati pe un leu slab
16.04.2010, 00:00 216

"Un leu mai slab ajuta exportatorii, dar acestia nu ar trebui sase mai bazeze pe acest avantaj", au cazut de acord expertii BNR siprofesorii din Academia de Studii Economice.

Romania si-a majorat cota de piata in exporturi in UniuneaEuropeana de la 0,5% in anul 2000 la 0,9% in 2009, insa ramane cumult in urma Poloniei sau a Cehiei, care trec de 3% si reuseste sadepaseasca doar Bulgaria.

Surica Rosentuler, directorul Directiei Studii si Publicatii dinBNR, a spus ca este esential ca firmele din Romania sa actionezepentru cresterea competitivitatii prin masuri la nivelmicroeconomic si sa nu se bazeze pe speranta unui cursfavorabil.

"Imbunatatirea calitatii produselor, a productivitatii muncii lanivelul fiecarei companii. Acestia sunt asii din maneca pe caretrebuie sa mizeze exportatorii. Iar identificarea unor piete dedesfacere este deosebit de importanta", a mentionat Rosentuler.

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, a subliniat ca,fundamental, competitivitatea poate fi asigurata doar princastiguri de productivitate.

"Romania are nevoie de un model de dezvoltare bazat peinvestitii. Citez din discursul unui fost ambasador american:«Romania este tara oportunitatilor perpetue». Ma tem ca sitranzitia este una perpetua", spune Negritoiu. Si el considera cafactorii determinanti pentru competitivitate se gasesc tot la nivelmicro, tinand de inovare si investitii. Seful ING afirma ca nivelulcursului ar trebui sa fie dictat de fundamentele economice, iarorice abatere nu poate fi decat temporara.

Politica macro poate asigura un mediu economic adecvat,echilibrat, dar nu poate crea competitivitate, a subliniatRosentuler. "Dacia se lupta acum pe piata externa cu Fiat, dar nuse lupta cu Italia sau Germania. Atunci cand Romania va intra inzona euro, leul va ramane o amintire. Companiile trebuie sa sepregateasca pentru acel moment si ar trebui sa faca ajustarilenecesare pentru a-si consolida competitivitatea."

Atunci cand Romania va trece la euro, Banca Centrala Europeanava face politica monetara si se vor urmari interesele de ansambluale zonei euro, a mai spus Rosentuler. "La Bucuresti nu va maiexista nimeni in care exportatorii sa isi puna sperante si sa spuna: «Nu trageti, domnule guvernator, sunt eu,competitivitatea!»."

Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat ulterior ca aprecierealeului este greu de oprit, iar episodul 2006-2007, cand leul s-aintarit puternic, nu a tinut de dorinta BNR. Pe de alta parte, el aaratat ca BNR nu poate lasa cursul sa urce prea mult, pentru ca arcrea panica.

Profesorul de economie Moisa Altar spune ca este practicimposibil de definit un curs de echilibru, insa in mod cert nivelulcursului poate influenta cresterea economica.

"Cursul de schimb masoara temperatura economiei nationale, modulin care agentii se misca si cum interactioneaza cu exteriorul."

Elena Iorga (foto, stanga sus), consilier la Directia de Studiidin BNR, a spus ca Romania a exportat mai putin catre noile statemembre ale UE decat competitorii sai din regiune, si nu reprezinta,in mod ironic, o piata de export pentru ea insasi.

Popa: Cursul e la un nivel neutru, dar daca ar devia, aminterveni

Cursul de schimb actual este relativ neutru, fiind corelat cufundamentele economiei, insa daca ar avea loc deviatii, s-ar impuneo analiza pe baza careia BNR ar putea interveni in piata, spuneCristian Popa, viceguvernator al BNR.

"Cred ca acum cursul de schimb cu care ne confruntam esterelativ neutru, in «agreement» cu conditiile fundamentale aleeconomiei, asa cum le percepem. Suntem preocupati acolo undeincepem sa percepem volatilitati excesive ale cursului, intr-unsens sau altul. Daca cursul ar devia intr-o parte sau alta, arnecesita o analiza, si daca miscarea este contrara evolutieifundamentelor economice, posibil si o reactie din partea banciicentrale", a explicat Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO