Eveniment

Exporturile au atins un nou maxim în octombrie, de 3,52 mld. euro

 Exporturile au atins un nou maxim în octombrie, de 3,52 mld. euro

Autor: Claudia Medrega

12.12.2010, 23:47 26

Exporturile au încetinit în octombrie, dar au atins un nou maximistoric în valoare absolută, ajungând la 3,52 mld. euro.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică,exporturile au crescut cu 28%, în euro, comparativ cu octombrie deanul trecut, ritmul temperându-se faţă de avansul anual de 35%înregistrat în septembrie. Faţă de nivelul record din septembrie,de 3,51 mld. euro, creşterea exporturilor în octombrie a fost dedoar 0,2%.

Vedetele exporturilor au fost în acest an Daciile de la Piteştişi telefoanele Nokia made in Cluj, având o contribuţie importantăla redresarea exporturilor. Renault şi Nokia au mizat puternic pepieţele externe şi au reuşit astfel să se menţină pe creştereîntr-o perioadă în care economia românească s-a afundat înrecesiune.

Vânzarea de maşini produse la Mioveni pe pieţe ca Germania,Franţa sau Italia a reuşit să readucă exporturile României lanivelul de dinainte de criză.

În primele zece luni exporturile au ajuns la 30,3 mld. euro, încreştere cu 26,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.Evoluţia favorabilă a exporturilor a fost influenţată de creştereasectorului industrial din Europa, dar şi de măsurile luate deguvernele din ţările UE, cum ar fi programele Rabla pentru înnoireaparcului auto. O influenţă asupra cifrelor a venit şi de la efectulde bază având în vedere scăderile de anul trecut. În condiţiilecreşteri mai accelerate a exporturilor comparativ cu importurile,deficitul comercial a scăzut în primele zece luni cu 4,7% faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut, la 7,7 mld. euro. În octombrie,deficitul a fost de 736,5 mil. euro, în scădere cu 210,9 mil. eurofaţă de octombrie 2009.

Importurile au scăzut în octombrie cu 2%, în euro, comparativ cuseptembrie, în timp ce faţă de octombrie 2009 au urcat cu15,1%.

În primele zece luni, ponderi importante în structuraexporturilor şi importurilor au fost deţinute de maşini şiechipamente de transport (42,2% la export şi 34,9% la import) şialte produse manufacturate (33,7% la export şi respectiv 31,2% laimport). Nu doar exporturile în valoare absolută contează, ci şiexporturile nete, fiind importantă şi dinamica importurilor. Anultrecut exportul net a avut o contribuţie pozitivă puternică la PIB,însă încetinirea zonei euro ar putea determina o influenţă negativăa acestui indicator la creşterea economică.

"După ce în 2009 contribuţia exporturilor nete la rata anuală aPIB a fost pozitivă, acum este aproape de zero sau chiar negativă.Acest lucru se datorează faptului că balanţa comerţului exterior cubunuri şi servicii a crescut uşor în 2010 comparativ cu 2009",comentează analiştii Raiffeisen.

Deşi exporturile s-au aflat pe un trend ascendent pe parcursulacestui an, nu au reuşit să antreneze revenirea economiei, carecontinuă să se zbată în recesiune şi în 2010. Potenţialulexporturilor este limitat, având în vedere ponderea redusă aexporturilor în PIB, de circa 30%, precum şi perspectivaîncetinirii relansării ţărilor din UE, principalii partenericomerciali ai României.

Inflaţia anuală a coborât în octombrie, la7,73%

Creşterea preţurilor produselor alimentare în noiembrie adeterminat o majorare a inflaţiei cu 0,52%, faţă de octombrie, însărata anuală a scăzut la 7,73%, ca urmare a unui efect de bazăpozitiv. În octombrie inflaţia anuală a urcat la 7,88%, iar înseptembrie a fost de 7,77%, după şocul provocat de majorarea TVA.Preţurile la produsele alimentare au urcat în noiembrie cu 0,88%comparativ cu octombrie, cele mai mari scumpiri fiind la cartofi(10%) şi ouă (8%), potrivit datelor anunţate de Institutul Naţionalde Statistică. Creşteri temperate ale preţurilor s-au înregistratla mărfurile nealimentare şi servicii, care s-au scumpit cu 0,38%şi, respectiv, 0,2%. BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţiepentru acest an de la 7,8% la 8,2%, deşi ţinteşte o rată anuală de2,5 - 4,5% în luna decembrie 2010. Analiştii bancari sunt maioptimişti decât BNR în privinţa inflaţiei la sfârşitul anului,anticipând un nivel de 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO