Eveniment

Fermele au redus productia de lapte cu 10% in luna iunie

Fermele au redus productia de lapte cu 10% in luna iunie

Click pentru imaginea marita

07.08.2007, 22:03 25

Crescatorii de animale se confrunta cu greutati in procurarea de furaje pentru animale, iar in lipsa unei alimentatii corespunzatoare se inregistreaza o scadere a productiei de lapte.
Odata cu micsorarea cantitatilor de materie prima s-au inregistrat scaderi in aproximativ toate segmentele din industria lactatelor, singurele categorii ferite de efectele secetei fiind smantana si iaurturile, a caror productie a inregistrat cresteri de 3%, respectiv 13,9% in cea de-a sasea luna a anului.
Potrivit INS, in luna iunie a acestui an, cantitatea de lapte de consum s-a diminuat cu circa 4.700 tone de lapte fata de aceeasi perioada din 2006, acest segment fiind in scadere cu 26,2%. De asemenea, productia de unt a fost cu 22,4% mai mica, iar cea de branzeturi a scazut cu 5% comparativ cu luna iunie a anului trecut. In ciuda acestor rezultate, in primele sase luni ale anului, cantitatea de lapte de vaca colectata a inregistrat o crestere de 3,8%, majoritatea produselor procesate din lapte inregistrand cresteri in afara de laptele de consum si de unt, care au scazut cu 2,3%, respectiv 0,2%.
Producatorii din industria lactatelor au anuntat ca anul acesta vor opera cresteri la preturile produselor pentru a putea acoperi majorarile de pret ale materiei prime, respectiv a laptelui.
Potrivit declaratiilor lui Ioan Balan, vicepresedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), un litru de lapte costa in prezent 0,75 lei cand este achizitionat de la punctele de colectare si intre 0,85 si 1leu pe litru pentru laptele conform achizitionat de la fermierii mari.
Jucatorii din piata estimeaza ca pana la sfarstiul acestui an pretul materiei prime se va majora cu inca 0,1 lei, ceea ce va determina o crestere a preturilor lactatelor pe plan local cu intre 10% si 15%.
Seceta a determinat si o crestere a pretului la lapte praf.
Potrivit vicepresedintelui APRIL, pretul laptelui praf a crescut de la o medie de 7,6 lei pe kilogram anul trecut pana la o medie de 8,5 lei in primele sase luni din 2007, atingand chiar in luna iulie pretul de 9 lei pe kilogram.
Industria lactatelor este in ultimii ani unul dintre segmentele cu cea mai rapida dezvoltare de pe plan local, inregistrand anual cresteri de peste 30%.
Doar in 2006, produsele lactate au inregistrat cresteri de peste 60% pe categoriile lapte si deserturi pe baza de lapte in vanzarile de bunuri de larg consum din retail, potrivit unui studiu al companiei de cercetare a pietei MEMRB Retail Tracking Services.
Astfel, lactatele au ajuns anul trecut la o pondere de 16% in valoarea vanzarilor de alimente in retail, fata de 14,4% in 2005, fiind singura categorie care si-a crescut importanta in cadrul acestui segment.
In ciuda inregistrarii acestor scaderi a cantitatii de materie prima, principalii jucatori estimeaza ca piata produselor lactate va creste anul acesta in medie cu peste 12-15% comparativ cu 2006, vanzarile de lactate putand sa depaseasca astfel un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO