Eveniment

Finantele nu pot controla bugetul: veniturile scad, cheltuielile cresc, deficitul a sarit cu 1 mld. € in aprilie

30.05.2010, 23:08 31

Deficitul bugetar a urcat cu aproape 1 mld. euro in aprilie si aajuns la 2,2% din PIB, in conditiile in care cheltuielile s-aumajorat cu 3,4% fata de primele patru luni din 2009, iar veniturileau continuat tendinta descendenta.

Situatia bugetara la sfarsitul lunii aprilie este in linie cuestimarile analistilor care au apreciat ca autoritatile au reusitsa se incadreze in tinta de deficit in primul trimestru, de 8,25mld. lei, in principal prin amanarea unor cheltuieli catre mediulprivat si sacrificarea investitiilor.

Dupa ce in primele trei luni cheltuielile bugetare erau inusoara scadere de 0,5% fata de aceeasi perioada din 2009, lasfarsitul lunii aprilie s-a inregistrat o crestere de 3,4%, la 64,7mld. lei.

Nivelul deficitului bugetar a urcat de la 1,5% din PIB in martiesi depaseste chiar si nivelul inregistrat in primele patru luni din2009, de 1,9% din PIB. "Aceasta inseamna ca deficitul bugetar dinacest an ar depasi deficitul bugetar inregistrat anul trecut, de7,4% din PIB, fara masuri de ajustare", spun analistii ING.

Tinta de deficit pentru 2010 a fost stabilita la 6,8% din PIB inurma negocierilor cu FMI din luna mai.

Desi in martie dadeau semne de scadere, cheltuielile cu bunurisi servicii au fost la sfarsitul lunii aprilie cu 6,7% mai marifata de aceeasi perioada a anului trecut, in principal din cauzacresterii de 13,5% inregistrate la bugetele locale. Finantele vorsa modifice legislatia pentru a putea controla cheltuielileprimariilor.

La bugetul de stat s-a inregistrat o diminuare a acestorcheltuieli cu 3,5%.

Pe de alta parte, cheltuielile de capital au continuat trenduldescendent, coborand cu 10,3% fata de primele patru luni din 2009.Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capitalprecum si transferuri pentru programele de dezvoltare, in suma de 8mld. lei, s-au majorat cu 4,1%.

Cheltuielile de personal au coborat cu 6,1%, la 15,9 mld. lei,in timp ce cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 14,5%comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2009. Somajul a continuatsa preseze puternic bugetul, cea mai mare crestere inregistrandu-sela asigurarile pentru somaj si bugetele administratiilor locale, de40,8%.

Pe partea de venituri s-a inregistrat o scadere de 1,2% fata deprimele patru luni de anul trecut.

La principalele venituri s-au mentinut diminuari importante aleincasarilor fata de aceeasi perioada din 2009, respectiv de 9,2% laTVA, 7,3% la impozitul pe venit si 3,6% la CAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO