Eveniment

Finantele platesc 9,49% la lei pentru scadenta de sase luni

14.02.2008, 20:13 17

Ministerul Finantelor a plasat ieri certificate de trezorerie pe sase luni la un randament maxim acceptat de 9,49% pe an. In luna ianuarie, statul a platit pentru aceasta scadenta un randament de 8,76% pe an.
Desi a acceptat sa plateasca un randament mai mare, statul nu a reusit sa plaseze decat titluri in valoare de 90 mil. lei (aproape 25 mil. euro), in conditiile in care ofertele investitorilor s-au ridicat la peste 1 mld. lei (283 mil. euro). Investitorii au cerut randamente peste nivelul maxim acceptat, in conditiile in care pe piata monetara dobanzile sar de 10% pe an pentru toate scadentele. Saptamana trecuta statul a acceptat sa plateasca o dobanda medie de 9,31% pentru a plasa obligatiuni pe trei ani, iar in ianuarie platise 9,29% la certificatele de trezorerie pe un an. Disponibilitatea statului de a plati randamente mai mari marcheaza o schimbare radicala de politica fata de sfarsitul anului trecut, cand Trezoreria a respins toate ofertele la mai multe licitatii, invocand nivelul prea mare al randamentelor cerute de investitori. Pe de alta parte, perspectivele inflationiste s-au deteriorat semnificativ in ultimele luni, BNR estimand ca inflatia va urca la un varf de 8,3% in primavara, iar pana la sfarsitul anului va ajunge la 5,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO