Eveniment

Finantele si FMI iau in calcul prelungirea recesiunii in 2010

Finantele si FMI iau in calcul prelungirea recesiunii in 2010

Florin Pogonaru, presedintele AOAR: Este cel mai catastrofal scenariu (modificarea taxelor - n.r.). Pot spune doar ca ar fi extrem de grav pentru mediul de afaceri si nu cred ca este cazul sa se adopte aceste masuri.

03.05.2010, 23:05 23

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, afirma ca inca nu s-astabilit nimic in discutiile cu FMI in privinta unei eventualemodificari a tintei de deficit bugetar pe anul in curs, iardezbaterile privind majorarile de impozite se vor incheia atuncicand va fi semnata noua scrisoare de intentie cu Fondul pentrurevizuirea acordului stand-by. El nu mai respinge atat de ferm capana acum scenariul cresterii unui impozit. "Deocamdata discutam.Nu s-a stabilit inca nimic. Am discutat despre venituri,cheltuieli, despre deficitul bugetar si masuri structurale."

Nici Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, nu a dorit sa comentezein privinta cresterii impozitelor, mentionand ca nerealizareatintei de venituri bugetare pe primul trimestru va fi luata inconsiderare in noile evaluari ale FMI.

Stire-bomba de la PNL: Guvernul va abandona cota unica

Ministrii economiei si transporturilor au negat ieri o presupusaintentie a Guvernului de a renunta la cota unica de impozitare, asacum au sustinut ieri reprezentantii liberalilor. PNL, prinpresedintele sau, Crin Antonescu, a aruncat ieri o bomba sustinandca este in posesia unui document al Ministerului Finantelor,potrivit caruia Guvernul are intentia de a desfiinta cota unica deimpozitare introducand un impozit lunar de 25% asupra veniturilorde peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% si dea dubla valoarea taxelor si impozitelor locale.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a reactionat, afirmand cadeclaratiile presedintelui PNL sunt pe moment doar speculatiipolitice.

"Singurul document oficial referitor la masurile pe care le valua Guvernul in perioada urmatoare va fi scrisoarea de intentie pecare Ministerul Finantelor Publice o va remite FMI dupa incheiereadiscutiilor tehnice cu reprezentantii misiunii de evaluare. Toateanunturile si declaratiile din acest moment sunt doar speculatiipolitice", au precizat Finantele, intr-un comunicat.

Fostul ministru al finantelor, Varujan Vosganian, sustine cadocumentul aflat in posesia PNL prin care Guvernul ar urma salegifereze renuntarea la cota unica provine de la Ministerul deFinante si a ajuns la partid prin intermediul DirectiilorFinantelor Publice Judetene.

"Am stat si ne-am gandit daca sa-l facem public si l-am facutpentru ca ne-a mirat insistenta cu care, in ultima vreme, BNR sialtii decidenti au vorbit despre necesitatea mentineriifiscalitatii, intr-un moment in care acest subiect nu era pe agendapublica. Aceasta «emulatie» relativ suspecta ne-a facut sa credemca Guvernul chiar are aceasta intentie, mai ales ca finantelestatului sunt la pamant", sustine Vosganian.

PNL a distribuit ieri presei un document (care nu are insaelemente care sa indice ca este elaborat de Ministerul Finantelor)care prezinta mai multe variante de crestere a impozitului peprofit de la 16% la 25%.

In cazul impozitului pe venit, cota de 25% ar urma sa se aplicepentru partea din venit care depaseste 4.000 lei/luna, fiindacceptata o deducere anuala pentru calculul venitului impozabil depana la 400 de euro (33 euro/luna) pentru contributii la fonduri depensii facultative.

Potrivit documentului, cheltuielile deductibile in cazulveniturilor din drepturi de proprietate intelectuala ar trebui sascada de la 40% la 20%, respectiv de la 50% la 25% in cazulveniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala.Impozitele locale ar urma sa fie si ele majorate.

Si ministrul Adriean Videanu a sustinut ca majorarea taxelor arfi o eroare. El nu a angajat insa Guvernul, afirmand doar: "Dinpunctul meu de vedere ar fi o eroare majorarea taxelor, ar fi omasura prociclica, care nu ar ajuta la relansarea economica. Dincontra, ar stopa relansarea economica, iar in ceea ce priveste cotaunica, stiti dintotdeauna punctul meu de vedere, ca initiator".

Patronatele: Este un scenariu catastrofic

Reprezentantii patronatelor cred ca modificarea taxelor in acestsens ar fi catastrofala.

"Este cel mai catastrofal scenariu. Pot spune doar ca ar fiextrem de grav pentru mediul de afaceri si nu cred ca este cazul sase adopte aceste masuri. Consider ca este doar un mesaj politic(declaratiile lui Antonescu - n.n.). Pe de alta parte, nu au fostnici cele mai mici semne de a se discuta cu mediul de afaceriaceste masuri. Este o declaratie politica prapastioasa", a afirmatFlorin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri dinRomania (AOAR), citat de Mediafax.

Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903, afirma si el ca "situatiaeconomica a Romaniei este mult prea complicata pentru a ne permiteastfel de jocuri politicianiste. Aceste masuri, intr-un an decriza, ar goni toti investitorii si ar duce la colaps economic.Prin aceste declaratii nu obtinem niciun avantaj, trebuie sa fimseriosi, nu se poate pune problema unor modificari de acestfel".

Culita Tarata, proprietarul companiei TCE 3 Brazi, careexploateaza cea mai mare suprafata de teren agricol, circa 60.000de hectare, crede si el ca renuntarea la cota unica ar fi "o gravaeroare": "Intr-o perioada de criza financiara guvernul trebuie sagaseasca masuri de relaxare fiscala, sa conduca la efectuarea deinvestitii, altfel economia subterana va fi si mai mare decat inprezent. Efectele imediate ale majorarii taxelor vor fi inchidereamai multor companii si implicit cresterea so majului", a declaratCulita Tarata.

"Majorarea cotei de impozitare a profitului ar duce lainchiderea a sute de mii de firme romanesti. Cresterea taxelor siimpozitelor locale nu este o solutie, ar trebui sa limitezecheltuielile administratiilor locale", a afirmat Ioan Micula,co-proprietarul European Food & Drinks, cel mai mare grup cuactionariat romanesc din industria alimentara si a bauturilor, cuafaceri de aproape un miliard de euro.

"O solutie pentru majorarea veniturilor la bugetul de stat ar ficontrolul mai riguros al companiilor, pentru a scoate la luminapiata neagra din industria alimentara si a bauturilor", a mai spusMicula.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO