Eveniment

Finantele trebuie sa diminueze cheltuielile, dar se mai gandesc cum fac disponibilizarile

Finantele trebuie sa diminueze cheltuielile, dar se mai gandesc cum fac disponibilizarile
25.02.2010, 00:00 20

Finantele nu au stabilit un numar de disponibilizari in sectorulpublic pentru a reduce cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB(peste 200 mil. euro), dar spera sa recupereze drepturi banestiilegale acordate in ultimii doi ani, in suma de 2 mil. euro.

Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI sa reduca in 2010cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin diminuareapersonalului din sectorul public, o economie similara urmand sarezulte si prin diminuarea platilor cu orele suplimentare siprime.

Inopinia ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, cheltuielilebugetare sunt mult peste eficienta angajatilor si nivelul pe carestatul si-l poate permite pentru a asigura sustenabilitate petermen mediu si lung, impiedicand investitiile ininfrastructura.

Insa el spune ca nu a fost stabilit un numar de disponibilizariin sectorul public prin care sa fie reduse cheltuielile depersonal. "Nu este vorba de un numar de salariati. Una este sareduci doua posturi cu salarii mari si alta sa...", a spusVladescu, precizand ca va fi organizata o alta conferinta de presapentru discutarea conditiilor din scrisoarea de intentie.

"Niciodata aceasta tara nu va putea sa creasca, daca nu vacheltui bani pentru investitii. O tara care nu investeste nu vaputea plati salarii si pensii mai mari." Finantele au promis saintroduca masuri de reducere in continuare a cheltuielilor cusalariile, inclusiv o inghetare a tuturor salariilor cu exceptiacelui minim (pentru a realiza o economie de 0,3% din PIB), ocontinuare a politicii de inlocuire doar a unui angajat din 7 careparasesc sistemul.

Vladescu a aratat ca la nivelul UE Romania se afla pe locul alsaptelea in ceea ce priveste cheltuielile cu salariile. Potrivitdatelor Eurostat, nivelul remuneratiilor din Romania reprezinta31,1% din veniturile bugetare si 10,2% din PIB.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor,supranumit "tatal bugetului", a explicat ca un numar de circa400.000 de angajati din administratia locala au incasat in perioada2008-2009 drepturi banesti care exced cadrul legal, in suma de 2mil. euro, care trebuie recuperate.

"Curtea de Conturi a facut mai multe controale. Pana lasfarsitul lui 2008, Curtea a identificat 235.000 de salariati dinautoritatile locale care au luat drepturi pe langa lege. Lasfarsitul lui 2009 au ajuns la circa 400.000 de salariati care auluat drepturi pe langa cele prevazute de lege. Din ultimelecentralizari rezulta ca trebuie recuperate drepturi stabilite pelanga lege in suma de doua milioane de euro."

Gherghina a explicat ca nu se diminueaza salariile stabiliteprin lege, ci sumele acordate ilegal. Sporul pentru tinuta decenta,sporul de functie publica, sporul de cantina, sporul pentruimbunatatirea conditiilor de munca, sporul pentru refacerea dupaconcediul de odihna, indemnizatii de hrana calda sunt cateva dintreexemplele date de oficialii de la Ministerul Muncii. Secretarul destat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu considera ca, potrivitlegislatiei si in interpretarea Curtii de Conturi, contractelecolective de munca nu pot fi invocate pentru salariatii dinsectorul public, care au un regim special si ale caror veniturisunt reglementate prin lege, a precizat Mocanu.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) ia in calcul renuntarea laplata anticipata a impozitului pe profit, potrivit lui Vladescu."Nu e un subiect, dar luam in calcul", a declaratVladescu.

Rambursarile de TVA de sub 10.000 euro vor fi decontateautomat. "Suna bine, dar impactul va fi minim", raspundmanagerii

Sumele mai mici de 10.000 de lei pe care statul le datoreazafirmelor pentru decontul TVA ar urma sa fie returnate automat, faraactiuni de control anterior efectuarii platii. Practic, aceste sumevor fi returnate in urma depunerii decontului si a unei declaratiipe propria raspundere, controlul urmand sa fie efectuat ulterior, aanuntat premierul Emil Boc marti seara la B1 TV. Pe de alta parte,Guvernul se pregateste sa adopte o o ordonanta de urgenta prin careorice cerere privind rambursarea TVA va trebui sa fie insotita destampila unui consultant fiscal, lucru care, in opinia oamenilor deafaceri, va intarzia cu mult mai mult procesul rambursarii TVA caredureaza si luni de zile peste perioada stabilita prin lege, de 45de zile. Mai mult, ea va creste costurile firmelor, pentru ca toatecele aproximativ 700.000 de societati comerciale din Romania vatrebui sa ceara, lunar, avizul unui consultant, in conditiile incare numarul acestora este mic, drept urmare ei vor face legea pepiata. "Suna bine aceasta poveste cu rambursarea automata. Problemaeste ca efectul va fi minim pentru ca suma este foarte mica. Siapoi nu stiu cum se va impaca aceasta masura cu ordonanta inpregatire prin care cererea de rambursare a TVA trebuie sa fieinsotita de avizul consultantului fiscal. Avizul cerut va intarziamult lucrurile", spune Maria Grapini, presedinta FederatieiPatronale din Industria Usoara (FEPAIUS). In afara de aceastarambursare automata anuntata de premier si de faptul ca cererile dedecont a TVA ar urma sa fie insotite de semnatura unui consultantfiscal, alte mutari pe aceasta zona nu vor mai fi facute curand,i-a anuntat marti pe senatorii PD-L, in cadrul unei intalniri,ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

Sebastian Vladescu, ministrul finantelorpublice

  • Romania se afla pe locul al saptelea in ceea ce privestecheltuielile cu salariile la nivelul Uniunii Europene
  • In conditiile unui deficit bugetar limitat, statul facecheltuieli "enorme", ceea ce impiedica realizarea unor investitiiin infrastructura
  • Niciun cetatean roman sa nu aiba vreo emotie ca in 2010 nu seplatesc salariile si pensiile
  • Impozitul pe veniturile din pensii a adus anul trecut la bugetincasari de aproape 1 mld. lei, dublu fata de nivelul estimat
  • Propunerea ANAF ca rambursarile de TVA, in suma de pana la10.000 lei, sa fie platite fara control anterior a fostaprobata

Mihai Seitan, ministrul muncii

  • Daca sistemul de pensii nu se reformeaza, in 2011 va fi nevoiede transferul a peste 2 mld. euro de la bugetul de stat la bugetulasigurarilor sociale, fata de 1,7 mld. euro in acest an
  • Fara reforma, in 2025 vom avea 6% din PIB deficit in sistemulde pensii si atunci va fi greu sa mai fie "reparat" ceva
  • Sistemul de pensii in Europa nu este sustenabil pe termen mediusi lung; trebuie reformat acum, altfel devine una dintre cele maimari "bombe cu ceas" ale economiei mondiale
  • Facem analize si incercam sa sprijinim firmele sa creeze locuride munca si sa angajeze someri; in februarie somajul a ramasrelativ constant

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO