Eveniment

Fiscul are undă verde pentru verificarea celor cu venituri mari nedeclarate

Autor: Mihaela Claudia Medrega

20.03.2011, 23:42 192

Normele privind verificarea persoanelor cu venituri mari au fostaprobate de Guvern după aproximativ trei luni de zile de laadoptarea deciziei conform căreia persoanele fizice ale cărorvenituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declaratevor plăti impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele douăvalori.

Verificarea persoanelor cu venituri mari va fi direcţionată,pentru început, asupra câtorva "zeci, sute" de persoane care fiecheltuiesc sume mari pentru achiziţionarea unor bunuri de lux fărăa avea venituri declarate corespun­zător, fie nu au venituriconstante sau nu dispun de docu­mente justificative, potrivitraportului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pe2010. Fiscul a înfiinţat anul trecut un departament care vacontrola persoanele cu venituri mari.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat recent la emisiunea"După 20 de ani" de la Pro Tv că un număr de 12 persoane au conturiîn Elveţia în valoare totală de 50-60 mil. euro, iar Fiscul vaverifica provenienţa acestor veni­turi. Dacă provenienţa nu vaputea fi demons­­trată, veniturile vor fi im­pozitate cu 16%.Autorităţile fis­cale din toată Europa, in­clusiv din Elveţia, autrans­mis ANAF circa 80.000 de informări cu privire la persoanefizice române care au realizat depozite în pe­rioada 2007-2010.

Pentru verificarea si-tuaţiei fiscale a persoa­nelor fizice,autorităţile fis-cale realizează o analiză de risc, selecteazăgrupul de persoane care vor fi supuse verificării, realizeazăverificarea fiscală prealabilă docu-mentară şi, dacă este cazul,verificarea fiscală. Activitatea de verificare fiscală prealabilădocumentară se desfăşoară fără notificarea persoanei.

Valoarea, frecvenţa depunerilor în conturile bancare şisursa banilor, sub lupa Fiscului

Metoda fluxurilor de trezorerie folosită de Fisc va puteafurniza indicii pentru identificarea veniturilor nedeclaratepornindu-se de la analiza valorii şi frecvenţei depunerilor înconturile bancare şi a surselor acestor depuneri.

Determinarea veniturilor sustrase de la impozitare constă încompararea disponibilităţilor băneşti din conturile bancare şievidenţiate în documente sau folosite la plata cu numerar, cu toateveniturile din surse impozabile depuse în conturile bancare saufolosite la plata cu numerar a unor cheltuieli în perioada supusăcontrolului.

Metoda patrimoniului constă în determinarea venitului impozabilpe baza creşterii valorii patrimoniului net al unei persoane fizicepe parcursul unui an fiscal, după ajustarea cu cheltuielileefectuate şi veniturile neimpozabile.

Cea de-a treia metodă, respectiv metoda sursei şi cheltuiriifondului, constă în compararea cheltuielilor efectuate de opersoană fizică cu veniturile declarate în perioada verificată.Metoda se bazează pe principiul că orice cheltuială în exces faţăde valoarea declarată a veniturilor reprezintă venit impozabilnedeclarat.


Fiscul cere TVA din ultimii 5 ani de la jurnalişti, artişti şianalişti financiari şi politici

ANAF a declanşat inspecţii fiscale la persoanele fizice care, înperioada 2006 - 2010, au realizat venituri impozabile dinactivităţi independente, din drepturi de proprietate inte­lectualăşi din contracte de colaborare, care depăşesc plafonul de scutirede la plata TVA prevăzut de legislaţia aplicabilă în perioada dereferinţă. Conform Codului fiscal plafonul de scutire de la plataTVA în cursul unui an calendaristic este de 35.000 de euro. Dacăveniturile depăşesc acest plafon trebuie solicitată înregistrareaîn scopuri de TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO