Eveniment

Fitch a gasit motive pentru imbunatatirea notelor Romaniei

24.08.2004, 00:00 17



Agentia europeana de rating Fitch are in vedere imbunatatirea calificativelor Romaniei pentru datoria pe termen lung atat in valuta cat si in moneda nationala, dupa ce ieri a anuntat revizuirea perspectivei de rating de la "stabil" la "pozitiv".



In prezent, acestea se situeaza la nivelurile "BB", respectiv "BB+".



Ratingul pentru datoria pe termen scurt a fost confirmat la nivelul actual, de "B". Principala constrangere in perspectiva imbunatatirii ratingului Romaniei o constituie cresterea rapida a creditului, care a contribuit la majorarea deficitului de cont curent, estimat sa urce la 6,1% din PIB la sfarsitul acestui an.



"Situatia trebuie monitorizata permanent, in conditiile in care cresterea rapida a creditului poate crea probleme pentru sistemul bancar iar prin supraincalzirea economiei poate complica eforturile de reducere a inflatiei la o singura cifra, in acelasi timp cu amplificarea nevoilor de finantare externa", considera analistii Fitch.



Fitch apreciaza ca semnarea unui nou acord pe doi ani cu Fondul Monetar International ar trebui sa sustina o anumita disciplina a politicilor economice si intareste increderea pietelor externe ca nu vor aparea derapaje majore in programul de reforma economica al Romaniei, care sa afecteze ambitiile de aderare la Uniunea Europeana, inaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale programate pe 28 noiembrie.



"Modificarea perspectivei de rating reflecta un numar de evolutii pozitive, care includ consolidarea fiscala constanta si progresul inregistrat in procesul de privatizare", arata analistii agentiei.



Fitch mentioneaza printre evolutiile pozitive privatizarea societatii nationale Petrom, care se adauga altor privatizari din sectorul energetic, care urmeaza sa includa companii de distributie a electricitatii si a gazelor naturale.



"Veniturile substantiale din vanzarea Petrom - 669 milioane de euro initial plus 800 de milioane sub forma de investitii - vor constitui o sursa importanta pentru buget si finantarea deficitului de cont curent in 2005, contribuind la stabilizarea poverii datoriei publice", apreciaza analistii Fitch.



De asemenea, Fitch crede ca privatizarea Petrom mareste probabilitatea ca Romania sa primeasca din partea Uniunii Europene recunoasterea statutului de economie de piata functionala o data cu publicarea raportului de tara pe 2004.



"Statutul este o preconditie importanta necesara finalizarii negocierilor de aderare la UE, desi acesta nu garanteaza incheierea procesului atat timp cat Romania mai are de inchis sase capitole foarte importante", considera analistii Fitch.



In acelasi timp, reducerea deficitului bugetar la 2,1% din PIB fata de o tinta initiala de 3% este considerata o imbunatatire majora si o dovada de realism.



Bulgaria este cotata de Fitch la nivelul BBB-, cu doua trepte mai sus decat Romania.



In luna iunie a acestui an, agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a imbunatatit ratingul Bulgariei pentru datoriile pe termen lung in valuta pana la nivelul "BBB minus", calificativ care reprezinta trecerea in categoria tarilor in care investitiile au un grad de risc scazut.



Potrivit S&P, Bulgaria a fost cea de-a zecea tara evaluata de agentie care a promovat din categoria investitiilor speculative in grupa statelor cu risc scazut.



In ceea ce priveste Romania, Standard&Poor's a acordat, in toamna anului trecut, ratingul "BB", cu o treapta sub pragul categoriei de risc scazut. Agentia a imbunatatit de la "BB" la "BB plus" ratingul pentru datoria pe termen lung in moneda nationala. Perspectiva calificativelor este in prezent pozitiva, ceea ce semnifica o posibila imbunatatire, posibil dupa publicarea in toamna a raportului de tara al Comisiei Europene. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO