Eveniment

Florin Georgescu: Tinta de inflatie va fi atinsa abia la anul

Florin Georgescu: Tinta de inflatie va fi atinsa abia la anul

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR

28.06.2006, 20:04 30

Inflatia va cobori in cadrul intervalului de variatie propus de Banca Nationala abia in primele trei luni ale anului 2007, a afirmat ieri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.
Tinta de inflatie va fi atinsa abia in 2007, cand aceasta va fi situata la 4%, a declarat ieri prim-viceguvernatorul Bancii Nationale, la seminarul "Banking on Romania", organizat la Bucuresti de cotidianul britanic Financial Times si revista The Banker.
"Acest lucru presupune fermitate deosebita si mentinerea unui control strict al lichiditatilor banesti", a precizat Florin Georgescu. Prim-viceguvernatorul BNR a mentionat ca principalele influente asupra preturilor vor fi exercitate in perioada urmatoare de cresterile de preturi la utilitati si de majorarile accizelor. De asemenea, recolta din agricultura va influenta preturile produselor volatile (in primul rand, legume si fructe, n. red.).
In afara acestor doi factori, introducerea taxei pe viciu in luna mai a dus la o noua scumpire a tigarilor si combustibililor, care a majorat inflatia lunara pana la 0,6%. In iulie sunt prognozate alte scumpiri la produsele accizate (tigari, bauturi alcoolice, combustibili etc.), din cauza unui nou val de majorari de accize.
"Recenta taxa pe viciu, desi o masura fiscala, a avut impact si asupra inflatiei, generand presiuni pe partea ofertei. Impactul a fost insa mai mic decat cel anticipat", a comentat Georgescu.
In acelasi timp, cresterea deficitului bugetar programat pentru acest an pana la 2,5% din PIB (fata de 0,5% din PIB cat era estimat inaintea primei rectificari) ar putea pune presiune pe inflatie din cauza majorarii unor cheltuieli salariale.
Referitor la majorarea deficitului bugetar, Georgescu nu a dorit inca sa comenteze asupra impactului inflationist al acesti masuri. El a apreciat ca majorarea deficitului bugetar la 2,5% din PIB este un factor care trebuie luat in considerare, intrucat poate determina cresterea cererii interne si implicit a preturilor.
"BNR nu a vazut actul normativ. Este important de vazut care este plusul de cheltuieli rezultat in urma rectificarii bugetare. Vrem sa vedem care este structura cheltuielilor guvernamentale suplimentare, cat poate sa exercite presiuni pe inflatie si cat se adreseaza mediului extern", a spus oficialul Bancii Nationale.
El a precizat ca BNR trebuie sa cunoasca structura cheltuielilor guvernamentale suplimentate pentru a evalua presiunile inflationiste ale acestora. "Vom consolida informatiile in zilele urmatoare", a afirmat Georgescu.
Potrivit acestuia, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a avut intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor care se ocupa de supravegherea preturilor administrate si a primit calendarul de majorare a acestora.
"Suntem mai confortabili ca avem acest calendar, ca stim care sunt intentiile Guvernului. Noul calendar propus de Guvern, cu acordul Comisiei Europene, ofera mai multa libertate de miscare Guvernului, ofera predictibilitate BNR si suportabilitate sociala in implementarea acestor ajustari", a comentat Georgescu.
Tinta de inflatie a Bancii Nationale pentru anul in curs este de 5% plus sau minus un punct procentual, adica un interval cuprins intre 4% si 6%. Desi probabilitatea ca aceasta tinta sa fie depasita este ridicata, ultimele calcule ale Comisiei Nationale de Prognoza arata posibilitatea atingerii unei inflatii de 5,8%.
Mugur Isarescu a afirmat insa recent ca inflatia ar putea depasi la sfarsitul anului limita superioara a intervalului, ajungand la 6,8%. Dupa primele cinci luni ale anului, rata inflatiei este de 2,52%. Pentru 2007, tinta de inflatie este de 4%, existand posibilitatea atingerii acesteia, conform declaratiei lui Florin Georgescu.
De aceeasi parere este si Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Conform acestuia, inflatia ar putea atinge nivelul de 4,2% la sfarsitul anului viitor, dupa cum arata un studiu al Prognozei. Conditia atingerii acestei inflatii este ca in Romania cresterile de preturi determinate de aderarea la Uniunea Europeana sa se produca la aceeasi intensitate ca si in cele 10 state noi membre ale UE din 2004, conform studiului.
"Este putin probabil ca scumpirile datorate aderarii sa aiba aceeasi intensitate in Romania ca si in cele 10 state, noi estimam ca ele vor fi mai mari", a declarat pentru ZIARUL FINANCIAR Ghizdeanu, seful Prognozei. In cele 10 state noi membre UE, cele mai mari scumpiri cauzate de aderare au fost inregistrate la produsele alimentare si la cele accizate, inclusiv combustibili si energie, arata studiul CNP.
In opinia lui Ghizdeanu, scumpirile din Romania vor fi mai accentuate decat cele petrecute in cele 10 state noi membre, dar cifra de inflatie de 4,2% rezultata in urma calculelor arata ca tinta Bancii Nationale, situata la 4% plus sau minus un punct procentual pentru la anul, este realizabila. "Totusi, studiul arata ca prognoza oficiala de inflatie pentru 2007 este realizabila", a mai spus Ghizdeanu.
In anul aderarii la UE, doar in trei din cele 10 noi state membre inflatia a crescut mai lent comparativ cu 2003, anul anterior aderarii, arata studiul Prognozei. Un an mai tarziu, socul inflationist cauzat de integrare a fost partial absorbit, sase din cele 10 state raportand o rata a inflatiei mai mica decat in 2004.
In afara cresterii preturilor reglementate din cauza majorarii accizelor, la incetinirea procesului de dezinflatie ar putea contribui in perioada urmatoare in Romania si scumpirea petrolului si gazelor la nivel international, a conchis Ghizdeanu.
Una dintre ancorele antiinflationiste folosite de celelalte state europene a fost aprecierea monedei nationale, datorata intrarilor masive de capital strain, mai arata studiul Comisiei de Prognoza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO