Eveniment

FMI anunţă astăzi dacă lasă Guvernul să reducă CAS sau să mărească salariile bugetarilor

FMI anunţă astăzi dacă lasă Guvernul să reducă CAS sau să mărească salariile bugetarilor

Şeful misiunii FMI Jeffrey Franks a apre­cia­t ieri, la începutul întâlnirii cu Traian Băsescu, că România va continua să înregistreze în acest an creştere economică şi chiar să accelereze anul viitor ritmul de creştere, dar numai prin continuarea „satisfăcătoare“ a reformelor, îmbunătăţirea absorbţiei fondu­rilor UE şi planuri de investiţii solide. Foto Silviu Matei

Autor: Mediafax, Claudia Medrega

01.08.2011, 00:05 859

Aseară reprezentanţii FMI au mers la Palatul Cotroceni cum facde obicei la finalul misiunii de evaluare, însă de această dată, înmod ne­uzual, delegaţia l-a vizitat pe preşedinte şi în primelezile după ce a ajuns la Bucureşti.

Concluziile vizitei de evaluare a FMI, des­fă­şurate laBucureşti în ultimele aproape do­uă săptămâni împreună cureprezentanţi ai Co­misiei Europene şi Băncii Mondiale, vor fianun­ţate într-o conferinţă de presă organizată la sediul BNR. Îninvitaţia la conferinţă, bi­roul FMI din România a reamintit căacordul cu Fondul este de tip preventiv, autorităţile luând deciziade a nu trage bani.

Dacă în privinţa economiei, FMI are în­cre­dere că va înregistrao creştere de 1,5% în acest an, arieratele, în special în domeniulsa­ni­tar, şi strategia privind companiile de stat ca­re aupierderi continuă să reprezinte puncte nevralgice.

FMI a menţinut prognoza de creştere eco­nomică la 1,5% pentruacest an şi a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anulviitor, de la 3,9% la 3,7%, potrivit unor surse guvernamentale,citate de Mediafax.

Şeful misiunii FMI Jeffrey Franks apre­cia­ză că România vacontinua să înre­gistreze în acest an creştere economică şi chiarsă accelereze anul viitor ritmul de creş­te­re, dar numai princontinuarea "satis­făcă­toa­re" a reformelor, îmbună­tă­ţireaab­sorb­ţi­ei fondu­rilor UE şi planuri de investiţii solide.

Rămâne de văzut care sunt angaja­men­tele de reformă asumate deGuvern pentru perioada următoare.

Reducerea CAS, în atenţia Guvernului

Una dintre necunoscutele discuţiilor este re­ducereacontribuţiilor de asigurări sociale (CAS), analizată şi promisă departidul de gu­ver­nă­mânt. La precedenta evaluare, din primăvară,FMI anunţa că a agreat cu Gu­ver­nul că este nevoie de mai multedate pri­vind situaţia fiscală "care să demonstreze că este locpentru reduceri ale contribuţiilor sociale".

După întâlnirea cu delegaţia FMI de mier­curi, ministrul munciiSebastian Lăzăroiu a declarat că, deşi subiectul nu a fost discutatcu oficialii din delegaţie, este în atenţia Guvernului, dar nu seştie când va fi luată decizia. Discuţiile au vizat aplicarea legiisalarizării anul viitor, imple­men­tarea noului sistem de pensii,dar şi Codul asistenţei sociale.

Un alt subiect neclar este legat de majorările salariale însectorul bugetar.

Dacă în privinţa ţintei de deficit bugetar de 4,4% setată pentruacest an nu există probleme, având în vedere evoluţia din primajumătate a anului, obiectivul din 2012, de 3% din PIB (3,6 mld.euro), pare să fie destul de dificil de îndeplinit.

Iar de atingerea ţintei de deficit bu­getar anul viitor depindeşi reducerea con­tri­buţiilor sociale pentru angajatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO