Eveniment

FMI: Contextul extern si deficitul mare fac Romania vulnerabila

20.09.2007, 19:17 27

Pietele financiare internationale sunt considerabil mai tensionate decat la inceputul anului, iar deficitul extern al Romaniei creste mult peste estimarile initiale, combinatie care cere cu atat mai mult politici macroeconomice bune pentru reducerea vulnerabilitatii, afirma Juan Fernandez Ansola, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Politica fiscala, bugetul pe 2008 va trebui sa fie in centrul acestor politici bune. In acelasi timp, BNR trebuie sa evalueze foarte atent cum va continua politica monetara, dupa ce inflatia pe august a urcat aproape de limita superioara a intervalului din jurul tintei", a spus Ansola in preambulul unei misiuni a Fondului care viziteaza Bucurestiul saptamana viitoare pentru o evaluare a situatiei macroeconomice si a modului de implementare a politicilor.
Vizita face parte din dialogul standard al FMI cu tarile membre si se va concentra in special pe proiectul de buget pe 2008, pe politica fiscala si salariala. Ansola avertizeaza ca actualul context international mareste vulnerabilitatea Romaniei din cauza dependentei "destul de semnificative" de intrarile de capital pentru continuarea finantarii deficitului extern si acoperirea nevoii de investitii.
"Romania este afectata indirect de 'criza subprime', la nivelul contului de capital din balanta de plati. Va fi o problema de mentinere a credibilitatii politicilor macroeconomice, a Romaniei in general, pentru ca fluxurile de investitii sa vina in continuare". De asemenea, Ansola considera ca BNR trebuie sa urmareasca evolutia cursului cu atentie si sa evalueze efectul slabirii leului asupra inflatiei prognozate.
"Ramane de vazut care vor fi reverberatiile in economie dupa rabufnirea inflatiei in august, in ce masura preturile produselor alimentare continua sa creasca. Desigur, BNR nu trebuie sa reactioneze la orice miscare a cursului, insa daca se observa miscari prelungite intr-o directie trebuie pusa intrebarea daca impactul pe inflatia prognozata poate fi atat de mare incat tinta de inflatie sa fie depasita".
Pe de alta parte, oficialul FMI apreciaza ca ramane valabila evaluarea Fondului de la inceputul anului - cand euro era la un nivel apropiat celui actual - conform careia cursul nu pune inca probleme de competitivitate externa, leul nefiind supraevaluat desi marja de confort s-a ingustat considerabil.
Probleme de competitivitate, dar si cresteri ale inflatiei pot aparea insa fara indoiala daca va continua cresterea salariilor mult mai repede decat cea a productivitatii, asa cum s-a intamplat in ultimele doua trimestre, a mai spus Ansola.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO