Eveniment

FMI: Cresterea deficitelor poate alunga investitorii

15.03.2007, 19:48 25

Majorarea deficitelor externe si continuarea politicilor economice existente ar putea declansa o schimbare a sentimentului pozitiv al investitorilor si iesiri masive de capital strain din Romania, considera reprezentantii Fondului Monetar International (FMI). Concluziile acestora au fost publicate la finalul vizitei recente efectuate la Bucuresti de catre delegatia Fondului.
Expertii FMI sunt de parere ca economia creste prea rapid si da deja semne de supraincalzire, iar politica bugetara aflata in relaxare va crea si mai multe probleme. Cresterea deficitului bugetar, de la 0,8% din PIB in 2005 si 1,7% in 2006 pana la 2,8% din PIB anul acesta va spori cererea interna, stimuland presiunile inflationiste si cresterea deficitului extern.
Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, a atins anul trecut un record istoric, de aproape 10 miliarde de euro, adica 10,3% din PIB. Si asta in conditiile in care reprezentantii FMI spun ca limita dincolo de care incep sa apara problemele este de circa 6% din PIB, in cazul statelor emergente, din care face parte si Romania.
Reprezentantii Fondului estimeaza ca anul acesta cresterea economica va ramane ridicata (anul trecut, aceasta a fost de 7,7%), deficitul de cont curent va depasi 12% din PIB, iar inflatia va fi de peste 5%, depasind tinta admisa de BNR, adica 4% plus sau minus un punct procentual.
Stabilitatea macroeconomica, spun expertii Fondului, nu poate fi mentinuta in conditiile politicilor actuale, facand referiri la relaxarea bugetara. Conform estimarilor Fondului, deficitul bugetar ar putea atinge 3,7% din PIB anul acesta, peste proiectia de 2,8% din PIB a Finantelor, punand in pericol calendarul de trecere la moneda euro.
Ca si criteriu preliminar de intrare in anticamera euro, deficitul bugetar trebuie mentinut sub 3% din PIB, alaturi de alte cerinte (criteriile de la Maastricht). Romania si-a stabilit, prin programul de convergenta, termenul de 2014 pentru adoptarea monedei unice europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO