Eveniment

FMI inca vede Romania vulnerabila din cauza deficitului extern

08.09.2006, 19:48 14

Cresterea rapida a creditului privat, reflectata si in adancirea deficitului de cont curent, reprezinta pentru Fondul Monetar International un motiv de ingrijorare cu privire la vulnerabilitatea financiara pe termen mediu si lung a Romaniei.
Informatia apare intr-un raport oficial pe care FMI il va publica in cursul saptamanii viitoare, cu ocazia intrunirii ministrilor de finante din Grupul celor 7 state industrializate (G7) de la Singapore, scrie cotidianul britanic Financial Times. "Lipsa disciplinei fiscale in Ungaria si expansiunea rapida a creditului privat in Romania si Bulgaria au contribuit la o adancire a deficitului de cont curent si o crestere a datoriei externe", este concluzia expertilor FMI.
Raportul privind vulnerabilitatea externa a celor trei state, inclusiv Romania, reitereaza ingrijorarea Fondului Monetar cu privire la adancirea deficitului de cont curent in aceste state.
Fondul si-a revizuit in crestere estimarile privind deficitul de cont curent in aceste state fata de ultimul raport, publicat in aprilie. Conform analistilor Fondului, Romania va atinge in acest an un deficit de cont curent de 10,9% din PIB, comparativ cu estimarile oficiale, care indica 8,7%-9%.
Conform acelorasi experti ai Fondului, Bulgaria va avea in 2006 un deficit extern de 12,4% din PIB, iar Ungaria va atinge 9,1% din PIB. Si asta in conditiile in care specialistii Fondului considera problematic un nivel al deficitului care depaseste 6% din PIB.
Raportul FMI subliniaza ca "este probabil ca boom-ul creditului privat in Romania si Bulgaria sa fi majorat vulnerabilitatea sectorului financiar pe termen mediu si lung". Studiul considera ca politicile macroeconomice au devenit mai putin prudente in Romania in ultima perioada. "In timp ce politicile macro din Bulgaria au fost prudente, inconsecventa acestora ramane ingrijoratoare in Ungaria si in Romania, dar intr-o mai mica masura", noteaza expertii FMI.
Romania a incheiat ultimul acord stand-by cu FMI in luna iulie 2006, acesta fiind programat pentru doi ani. Fondul Monetar International a considerat "deraiat" acest acord in toamna anului trecut, invocand inconsecventa politicilor fiscal-bugetare. Cu alte cuvinte, FMI si Guvernul nu au cazut de acord pe nivelul deficitului bugetar programat pentru anul acesta: Guvernul voia un deficit de 0,5% din PIB, iar Fondul recomanda un buget echilibrat.
Autoritatile romane au avut doua tentative de reluare a discutiilor si negocierilor cu Fondul in februarie si aprilie anul acesta. Tot in luna aprilie, Guvernul a decis sa renunte definitiv la relatiile cu FMI, acordul expirand formal in luna iulie a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO