Eveniment

FMI intarzie verdictul in evaluarea relatiei cu Romania

24.03.2004, 00:00 9



Fondul Monetar International a amanat de pe 29 martie pe 12 aprilie discutarea in board a raportului de evaluare privind ultimul acord derulat cu Romania, precum si experienta celor cinci acorduri anterioare ratate. Reprogramarea ar putea impinge si mai mult spre vara incheierea unui nou acord, ceea ce va da insa guvernului Nastase timp pentru a arata ca, intr-adevar, este hotarat sa accelereze reforma intr-un an electoral, dupa cum s-a angajat.



"Amanarea a fost motivata de calendarul foarte aglomerat al Fondului. Practic, traseul birocractic al raportului prin departamente dureaza mai mult decat era prevazut", a declarat pentru ZF Mihai Tanasescu, ministrul finantelor.



Surse apropiate negocierilor afirma ca evaluarea ceruta de board este foarte importanta in conditiile in care unii directori se indoiesc de eficienta unui nou acord cu Romania, in conditiile in care programele si finantarile alocate in perioada 1990-2000 nu au produs efectele scontate.



"Era necesar un instrument tehnic care sa le arate scepticilor ca problemele care au condus in trecut la experiente ratate au fost bine identificate, pot fi evitate in viitor, iar Fondul are o perspectiva mai buna asupra modului in care trebuie lucrat cu Romania si a masurilor si conditionalitatilor care trebuie sa se regaseasca intr-un nou acord", afirma surse apropiate negocierilor. Astfel si-ar gasi jusitificare angajamentul politic al Fondului de a superviza in continuare politicile economice ale Romaniei in pregatirea pentru aderare la Uniunea Europeana.



Potrivit surselor citate, nu se pune problema ca FMI sa abandoneze proiectul unui nou acord cu Romania, insa nu se va grabi cu incheierea acestuia pana cand nu va include toate garantiile necesare pentru a fi evitate derapaje la nivelul stabilitatii macroeconomice. Iar principala garantie va fi stabilirea unui deficit bugetar cat mai scazut, chiar pana la 1,7% din PIB in situatia in care companiile de stat vor continua sa inregistreze pierderi, amplificand deficitul cvasifiscal.



Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, spune ca a discutat cu negociatorul-sef Neven Mates posibilitatea ca finalizarea scrisorii suplimentare de intentie negociata cu misiunea care s-a aflat la Bucuresti luna trecuta, sa se faca "electronic", fara o alta delegatie. Decizia urmeaza a fi luata dupa sedinta din board reprogramata pe 12 aprilie. In cazul in care FMI va considera necesara o noua runda de negocieri la Bucuresti, discutarea in Consiliul Directorilor a proiectului de acord s-ar putea amana cu circa o luna fata de asteptari, respectiv sfarsitul lunii mai.



Partea romana doreste un acord cu o durata de 24 de luni, care sa garanteze stabilitatea macroeconomica pana in 2007.





Bulgaria cere ajutor anticoruptie de la FMI



Bulgaria a gasit o solutie pentru a se acoperi in fata criticilor Uniunii Europene privind coruptia extinsa.



Milen Velcev, omologul ministrului finantelor Mihai Tanasescu, a declarat recent ca intentioneaza sa solicite asistenta FMI pentru stabilirea unui pachet de masuri anticoruptie pe baza experientelor din alte tari.



In paralel cu Romania, Bulgaria negociaza incheierea unui nou acord cu FMI, fara componenta de finantare, dupa ce precedentul a fost finalizat cu succes in februarie.



Coruptia reprezinta cel mai serios obstacol in calea aderarii la UE pentru Bulgaria, ca si pentru Romania.



La presiunile UE, NATO si institutiilor financiare internationale, Bulgaria a introdus de anul trecut masuri de aducere la suprafata a economiei gri. Contrabanda si evaziunea fiscala sunt deja in scadere, inclusiv printr-o reducere vizibila a fiscalitatii. Astfel, in 2003, incasarile la buget au fost duble fata de nivelul programat.



Velcev a reusit sa reduca incepand de anul acesta impozitul pe profit de la 23,5% la 19,5%, in timp ce cota minima de impozit pe venit a scazut de la 15% la 12%, continuand astfel strategia de extindere a bazei de impunere. Din 2005, impozitul pe profit va scadea la 15%. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO