Eveniment

FMI vine la Bucureşti să vadă ce au făcut autorităţile

FMI vine la Bucureşti să vadă ce au făcut autorităţile

Jeffrey Franks, reprezentantul FMI în România

25.07.2010, 23:10 16

ExperŢii FMI încep astăzi la Bucureşti o nouă rundă de discuţiicu autorităţile române pentru evaluarea performanţelor economicedin prima jumătate a anului şi stabilirea obiectivelor pentruperioada următoare.
De finalizarea celei de-a cincea evaluări a acordului stand-by cuRomânia depinde virarea tranşei a şasea de circa 900 mil.euro.
În primul trimestru majoritatea ţintelor agreate cu FMI au fostîndeplinite, însă creşterea presiunilor pe partea de cheltuieli şicolectarea veniturilor sub nivelul prognozat au dus la ratareaţintelor fiscale, ameninţând şi obiectivele stabilite pentrusfârşitul anului 2010. "Performanţa fiscală din primul trimestru afost dezamăgitoare. Guvernul a ratat ţinta de deficit fiscal pentrusfârşitul lunii martie cu puţin şi a ratat, încă o dată, ţinta cuprivire la plăţile arieratelor interne (pentru fiecare fiindsolicitate derogări)", se menţionează în raportul FMI privindRomânia publicat la sfârşitul săptămânii trecute.
FMI şi-a actualizat în raport prognoza privind creşterea economicădin acest an de la Ă0,8% la -0,5%, iar pentru 2011 prognoza esteîncă pozitivă (3,6%). Pe fondul deteriorării condiţiilor economiceşi a scăderii veniturilor, FMI a fost de acord cu majorarea ţinteide deficit bugetar pentru acest an de la 5,9% din PIB la 6,8% dinPIB. Chiar şi aşa s-a impus adoptarea unor măsuri de ajustarefiscală, reprezentând 2,3% din PIB. Pentru ajustareadezechilibrului fiscal autorităţile române au optat pentrureducerea salariilor din sectorul public cu 25% şi majorarea TVA dela 19% la 24%.
Potrivit ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, va fidiscutată o rectificare bugetară împreună cu oficialiiinstituţiilor financiare internaţionale, ţinta de deficit bugetarpentru sfârşitul acestui an urmând să rămână nemodificată."Indicatorii macroeconomici vor fi temă de discuţie, fiecare dintrepărţi are nişte evaluări. Va rămâne să vedem care sunt evaluărilefinale, vom agrea împreună rectificarea bugetară. Ceea ce vă potspune este că deficitul bugetar va fi de 6,8", a spus Vlădescu.Ţinta privind evoluţia economiei urmează să fie reviziuită dupărectificare.
În ceea ce priveşte perspectivele sistemului de impozitare,ministrul finan­ţelor susţine că nu este luată în considerare, înacest moment, modificarea sistemului de taxe şi impozite, însă aprecizat că întotdeauna lucrează cu multe scenarii, varianta finalăpentru anul viitor urmând să fie decisă de către puterea politicăîmpreună cu partenerii internaţionali.
Anul viitor autorităţile vor trebui să continue reducereadeficitului bugetar până la 4,4% din PIB. "Decizia guvernului de ase baza pe reducerea cheltuielilor pentru a închide gap-ul fiscaldin 2010 este ambiţioasă, însă antrenează riscuri de implementareşi generează îngrijo­rări. Pe termen mediu, politica fiscală artrebui să aibă ca obiectiv reducerea deficitului fiscal printr-oreformă a cheltuielilor curente, pentru a permite realizareainvestiţiilor care să aducă creştere economică", susţine FMI.
Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene vor sta în România pânăla 4 august pentru noua revizuire a programului multilateral deasistenţă financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO