Eveniment

Fondul de Investitii, cu bani de la CEC si BNR

20.04.2010, 23:04 172

Fondul Roman de Investitii pregatit de Guvern pentru finantareaproiectelor majore de investitii va fi constituit din actiunileminoritare ale statului la companii, dar si dintr-un aport innumerar al CEC Bank, conform proiectului de lege privindinfiintarea si functionarea Fondului, obtinut de Mediafax siprezentat in exclusivitate. Fondul ar trebui sa stranga un miliardde euro.

Initial, Fondul se va finanta si din rezerva valutara a BNR."Dinparticipatiile minoritare gestionate de statul roman, prinministerele si autoritatile coordonate de Guvern, precum si dinaportul in numerar al CEC se infiinteaza Fondul Roman deInvestitii. Fondul reprezinta un instrument de investitii alstatului de tipul fondurilor suverane, care se finanteaza initialsi din rezerva valutara a BNR", se arata in document. Fondul nu seva supune supravegherii BNR si CNVM.

"Nu vad posibila finantarea acestui Fond din rezerva valutara,avand in vedere ca nu exista lege pentru asa ceva. Au mai fostincercari de a legifera finantarea unor proiecte din rezerva, darnu a fost primit avizul de la Banca Centrala Europeana", a comentatAdrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Fondul, al carui initiator este ministrul economiei AdrieanVideanu, va prelua in portofoliu, in maximum doua luni de laconstituire, participatiile minoritare ale statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO