Eveniment

Fostul şef al CFR s-a întors „acasă“, unde va fi judecat pentru o fraudă de 50 mil. euro

Fostul şef al CFR s-a întors „acasă“, unde va fi judecat pentru o fraudă de 50 mil. euro

Mihai Necolaiciuc susţine că a fost doar o „unealtă“, dar nu şi a cui a fost

Autor: Iulian Anghel

20.04.2011, 23:44 44

Fostul director general al Companiei Naţionale Căile FerateRomâne (CNCFR) Mihai Necolaiciuc a ajuns ieri în ţară la patru anidupă ce fusese dat în urmărire inter­naţională pentru o fraudă laCNCFR de 50 mil. euro.

Localizat în urmă cu doi ani pe teritoriul Statelor Unite,Necolaiciuc a fost extrădat în urma unui ordin semnat de secretarulde stat american Hillary Clinton la cererea justiţiei române.Extrădarea sa fusese autorizată de americani la începutul luimartie curent, el fiind arestat în SUA în iunie 2009.

Necolaiciuc este cercetat pentru o fraudă la CNCFR de 50 mil.euro făcută între 2002 şi 2003 pe când premier era Adrian Năstase,iar ministru al transporturilor Miron Mitrea. Procurorii susţin căNecolaiciuc, în calitate de director al CFR, a semnat şi achitatcomenzi de achiziţii de piese de zeci de miliarde de lei vechipentru instalaţiile feroviare. Demersul

s-ar fi realizat, spun procurorii, cu încălcarea legii şi fărăsă existe documente care să ateste nevoia achiziţiilor făcute.Odată cu Ne­colaiciuc au fost trimise în judecată şi alte persoanedin subordinea sa pentru acuzaţia de a fi achiziţionat materiale lasuprapreţ şi fără niciun fel de utilitate pentru căile ferate.

Necolaiciuc mai are alte două dosare deschise de procuroriianticorupţie pentru deturnare de fonduri, pe numele său fiind emisemandate internaţionale de arestare.

În toamna lui 2006, pe când se afla în Austria, pe numele luiNecolaiciuc, care se sustrăgea urmăririi penale, a fost emis unmandat de arestare preventivă de către Judecătoria Sectorului 1,dar un viciu de procedură l-a salvat: Tribunalul Bucureşti aconstatat că mandatul a fost emis fără citarea apărătorului, iardosarul a fost restituit judecătoriei.

Mandatul de arestare internaţională emis de DNA a fost şi elanulat în martie 2007 întrucât fusese emis în baza decizieiJude­cătoriei Sectorului 1, care fusese desfiinţată de Tribunal.Judecătoria Sectorului 1 a refăcut procedura şi a emis un noumandat, dar în această tevatură Necolaiciuc a fugit în StateleUnite.

În vara lui 2010 Evenimentul zilei a publicat un dialog prine-mail cu Necolaiciuc aflat în arest în SUA în care acesta susţineacă este nevinovat şi făcea o trimitere ciudată spre oameni politiciinfluenţi: " Acolo (în România - n.n), toată lumea fumează pestradă şi pe mine mă întreabă de ce miroase buzunarul meu a ţigări.(...) Din postura de aici nu puteam reacţiona împotriva luiHrebenciuc, Geoană, Vanghelie (Necolaiciuc relata o poveste dincampania electorală şi vorbea de finanţarea ei - n.n.), darDumnezeu le vede pe toate!" Necolaiciuc a fost arestat în vedereaextrădării în 23 iunie 2009, după ce în 17 iunie 2009 fusese găsitde FBI în parcarea restaurantului Denny's din West Palm Beach(Florida).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO