Eveniment

Guvernul a cazut la pace cu FMI

23.06.2005, 20:16 15

Dupa sase luni de discutii intrerupte si reluate, guvernul Tariceanu a reusit sa ajunga la o intelegere cu Fondul Monetar International, concretizata intr-o scrisoare suplimentara de intentie la acordul incheiat de fostul guvern in urma cu un an.

Finalizarea cu succes a rundei de negocieri care a avut loc in ultimele zile a fost posibila numai dupa ce Executivul a cedat la insistentele FMI privind majorarea TVA ca unica solutie de consolidare a veniturilor bugetului de stat.

Astfel, guvernul este nevoit sa-si asume masura extrem de nepopulara a introducerii unei cote standard de TVA de 22% de la 1 ianuarie 2006, respectiv a unei cote reduse de 11%, aplicabila medicamentelor, cartilor, intrarilor la muzee si biblioteci.

Implicit, BNR este nevoita sa-si modifice tinta de inflatie pentru anul viitor, fiind de asteptat o crestere-soc a preturilor in perioada ianuarie-februarie a anului viitor. De asemenea, tinta de inflatie pe anul in curs este prevazuta la 7,5%, fata de 7% initial.

Guvernatorul Mugur Isarescu spune ca banca centrala va face in august anunturile privind trecerea la tintirea directa a inflatiei, desi acestea fusesera promise pentru iulie.

La schimb cu masura majorarii TVA, Fondul Monetar International a acceptat un deficit bugetar usor mai relaxat pe anul in curs fata de cerintele din primavara, de 0,75% din PIB, precum si o tinta de deficit de cont curent de 7,75% din PIB, substantial marita fata de cea initiala de 6,9%.

Majoritatea analistilor considera insa ca dezechilibrul contului curent tinde sa ajunga la 9% din PIB la sfarsitul anului, in conditiile in care a atins 889 milioane de euro dupa numai trei luni din acest an.

Romania era practic obligata sa ajunga la o intelegere cu FMI la presiunile Uniunii Europene, care a insistat ca politica macroeconomica a Bucurestiului sa fie in continuare supravegheata de institutia financiara internationala.

"Este un acord tare", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El spune ca acordul stand-by cu Fondul Monetar International - ultimul de care Romania ar avea nevoie - urmeaza sa se incheie in toamna anului viitor. Ministrul finantelor, Ionut Popescu, nu a putut aduce la masa negocierilor masuri semnificative de crestere a veniturilor la buget, nici macar dintre cele avansate in cadrul discutiilor din aprilie, de la Washington.

Astfel, impozitul pe castigurile din tranzactii cu actiuni a ramas la 1%, in loc de 10%, cum fusese prevazut, iar impozitul pe tranzactiile cu imobile este usor de evitat, dupa cum afirma expertii.

In plus, acesta din urma, precum si impozitul pe venitul din dobanzi au intrat in vigoare pe 4 iunie si nu in luna mai, cum spera Ministerul Finantelor. Delegatia FMI, condusa de negociatorul-sef, Emmanuel van der Mensbrugghe, urmeaza sa-si incheie astazi vizita la Bucuresti cu o intrevere cu premierul Calin Popescu-Tariceanu.

O data incheiata scrisoarea suplimentara de intentie, boardul FMI poate trece la discutarea evaluarilor doi si trei la acordul stand-by semnat in luna iulie a anului trecut.

Primele discutii, desfasurate la inceputul acestui an, nu au fost concretizate prin semnarea memorandumului din cauza disputelor privind nivelul deficitului bugetar.

Negocierile din aceasta luna s-au concentrat pe ultimele evolutii macroeconomice si incadrarea in tintele stabilite, politica fiscala si bugetara, inclusiv rectificarea bugetara si proiectele bugetare pe termen mediu.

Cu acest prilej, cele doua parti s-au inteles in ceea ce priveste proiectul de rectificare a bugetului si indicatorii macroeconomici pentru acest an.

Misiunea FMI va reveni in Romania, in septembrie sau octombrie, pentru o noua evaluare a acordului si pentru analizarea proiectului de buget pentru 2006.

Nivelul inflatiei pentru acest an, discutat si convenit in negocierile din aceste zile cu expertii FMI, este de 7,5%, cu 0,5 puncte mai mare decat cel stabilit initial, in principal ca urmare a majorarilor de tarife operate pentru aceasta perioada.

Noua tinta de inflatie a fost stabilita in urma discutiilor cu expertii Fondului Monetar International privind rectificarea bugetului pe 2005, care urmeaza sa fie realizata in perioada imediat urmatoare.



Impozitare agresiva a consumului

Dupa cinci ani, Romania revine la o impozitare substantiala a consumului prin majorarea TVA pana la 22%. Astfel este compensata reducerea impozitului pe profit si pe venit la 16%, care s-a dovedit nesustenabila la nivelul bugetului. In noile conditii, asezarea impozitarii indirecte vizavi de impozitarea directa se aliniaza la modelul din regiune. Romania pierde insa din competitivitate la capitolul TVA in raport cu tari precum Bulgaria - TVA de 20%, sau Slovacia - TVA de 19%. Ungaria, care aplica in prezent trei cote de TVA - 25%, 15% si 5% - intentioneaza sa reduca nivelul cotei maxime la mai putin de 20%, in timp ce cota mediana ar urma sa coboare la 12%. In schimb, Romania este mai atractiva regional din punct de vedere al impozitarii profitului - 16% fata de 19% in Polonia, Slovacia si Cehia. Asezarea impozitarii consumului fata de taxarea profitului este exact inversa in tarile occidentale, unde nivelul TVA este sensibil mai redus decat cel al impozitarii profitului. Tocmai din aceasta cauza statele vestice se simt amenintate de "dumpingul fiscal" promovat de tarile din Est prin taxarea mai redusa a corporatiilor, mari companii mutandu-si capacitatile de productie spre Europa Centrala si de Est. TVA este impozitul cel mai usor de aplicat si mai simplu de colectat, constituind cea mai importanta sursa de venit pentru administratiile fiscale mai slabe, care nu reusesc sa controleze economia gri. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO