Eveniment

Guvernul ia din banii promişi Fondului Proprietatea. Avocaţii spun că nu e legal

Autor: Roxana Pricop

22.09.2010, 23:54 27

Guvernul pregăteşte o ordonanţă prin care sumele provenite dinrecuperarea unor creanţe din activitatea de comerţ exterior dinperioada regimului comunist să fie virate la bugetul de stat şi nula capitalul Fondului Proprietatea, aşa cum prevede acum legea.Avocaţii avertizează că se creează un procedent periculos pentruFond dacă ordonanţa e aprobată.
Pentru acest an şi următorii patru, statul se aşteaptă sărecupereze în total 889 mil. lei (212 mil. euro) din creanţele dinactivitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist,sumă pe care vrea să o atragă la bugetul de stat şi să nu o maivireze la capitalul social al Fondului Proprietatea, aşa cumstabileşte Legea 247/2005, prin care a fost înfiinţat fondul. Înnota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, Guvernulargumentează că astfel va fi evitată amânarea listării Fondului şică urgenţa actului normativ este dublată de actualul contexteconomic "care impune luarea măsurilor legale pentru creştereaveniturilor la buget".

"În prezent pentru fiecare sumă recuperată de stat, capitalulFondului trebuie majorat, operaţiunea de majorare trebuie aprobatăîn AGA, iar restului de acţionari ai Fondului trebuie să le fieoferit drept de preferinţă pentru a nu le fi diminuate deţinerile.Acest proiect de ordonanţă este benefic Fondului pentru că nu îimai blochează activitatea. În caz contrar, ar trebui să facemmajorare de capital în fiecare lună, să suspendăm Fondul de latranzacţionare atunci când va fi listat, iar acţionarii să subscriela majorarea de capital", a spus Ionuţ Popescu, directorul generalal Fondului Proprietatea.
Potrivit legislaţiei, sumele obţinute din valorificarea creanţelorstatului român asupra statelor precum Sudan, Siria, Nigeria,Somalia trebuie virate la capitalul Fondului şi se constituie dreptactive, asemeni participaţiilor pe care Fondul le deţine la Petrom,Transelectrica, Alro, Poşta Română şi alte 80 de companii.
Avocaţii trag un semnal de alarmă că se creează un precedentpericulos dacă această ordonanţă este aprobată, pentru că "la felde bine peste un an sau doi statul român poate da o ordonanţă princare să spună că participaţia de 20% din capitalul Petrom şi pecare a dat-o Fondului este de acum înainte a statului", susţinaceştia.

"Nu este legal ceea ce face statul român. Investitorii care aucumpărat acţiuni la Fond au luat în calcul atunci când au evaluatFondul faptul că activele urmează să crească prin aportul acestorcreanţe. Mai mult, dacă ordonanţa e aprobată, activitatea Fonduluiva fi privată în următorii ani de o sumă importantă de bani.Consider că este o măsură disperată luată de stat pentru a umplegăurile din buget", a spus avocatul Cristian Duţescu, carereprezintă interesele fondurilor de investiţii East Capital -acţionare la Fondul Proprietatea.
Acest proiect de ordonanţă este a doua lovitură pe care foştiiproprietari o primesc de la statul român, după ce în urmă cu doardouă luni Guvernul a suspendat despăgubirile cu numerar timp de doiani, singurele compensaţii fiind realizate în acţiuni la FondulProprietatea.

Potrivit lui Ionuţ Popescu, participaţia statului la Fond a ajunsîn prezent la 47% din capitalul social, reprezentând 6,5 miliardede acţiuni. Practic pachetul de acţiuni rămas reprezintă "bugetulde despăgubiri" cu care a mai rămas statul român, având în vederecă nu se mai fac compensaţii în numerar până în 2012.
Astfel că se ridică un semn de întrebare dacă cele 6,5 mld. acţiunivor fi suficiente în condiţiile în care zeci de mii de foştiproprietari au depus cereri de compensare, iar de la înfiinţareaFondului până în prezent statul a despăgubit cu acţiuni la Fond unnumăr aproximativ de 3.500 de persoane.
"Atunci când acţiunile statului la Fondul Proprietatea se vortermina, statul va aduce alte participaţii la capitalul Fondului",a conchis Ionuţ Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO