Eveniment

Guvernul ia în calcul amânarea aderării României la zona euro cu 1-2 ani - document

Guvernul ia în calcul amânarea aderării României la zona euro cu 1-2 ani - document

Autor: Thomas Dinca - Mediafax

13.04.2011, 17:30 39

Guvernul ia în calcul amânarea aderării României la zona euro cu1-2 ani, peste termenul de 1 ianuarie 2015 anunţat oficial deautorităţi, considerând că în acest interval politicile monetare şifiscale trebuie consolidate, astfel încât cursul de schimb să fieunul de echilibru la momentul aderării, informează Mediafax.

Întârzierea aderării României la zona euro este menţionată, cugrad de probabilitate, într-un document oficial.

"În ceea ce priveşte aderarea la zona euro, chiar dacă aceastase va realiza cu o întârziere de 1-2 ani, România trebuie în primulrând să fie pregătită pentru a adopta moneda euro, în sensulconsolidării politicii monetare şi fiscale, astfel încât cursul lamomentul aderării să fie un curs de echilibru caracterizat destabilitate", se arată în document.

Acesta este primul document oficial în care este avansatăaderarea cu 1-2 ani întârziere a României la zona euro.

Mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Traian Băsescu şiguvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au vorbitîn ultima vreme de posibilitatea amânării intrării României la zonaeuro faţă de calendarul actual de aderare, care stabileşteadoptarea euro în 2015.

Cele mai multe opinii vorbesc de o amânare de cel mult doi ani,perioadă în care România ar putea continua reformele structurale,beneficiind de avantajul unei politici monetare independente. Înacest interval, banca centrală ar putea calibra mai bine rata deschimb la care se va face trecerea de la leu la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO