Eveniment

Guvernul majoreaza pragul achizitiilor publice directe, dar injumatateste valoarea contractelor aditionale

Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii: In Ialomita, administratia locala voia sa atribuie un contract de licitatie pentru un pod, unei firme, la 47% din valoarea lui. Veneau cu bani de acasa? Aici sunt problemele

Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii: In Ialomita, administratia locala voia sa atribuie un contract de licitatie pentru un pod, unei firme, la 47% din valoarea lui. Veneau cu bani de acasa? Aici sunt problemele

02.06.2010, 00:00 616

Pragul achizitiilor publice directe ar putea fi majorat de la15.000 euro la 50.000 euro pentru bunuri si servicii si de la40.000 euro la 100.000 euro in cazul lucrarilor. De asemenea,limita maxima pana la care pot fi atribuite contracte de lucrariprin procedura cererii de oferte ar urma sa creasca de la 750.000de euro in prezent la 4,8 milioane euro, potrivit unui proiect deordonanta de urgenta elaborat la Guvern.

Achizitiile publice au constituit, anul trecut, o piata de 12mld. euro. Actorii din piata considera ca intre 20 si 40% dinvaloarea totala a achizitiilor se pierde in facturi umflate si incontracte aditionale care, legal, pot ajunge la 50% din valoareacontractului initial.

In aceste conditii, nu va fi creata o si mai mare dereglementarea domeniului prin majorarea pragului pana la care contractele potfi atribuite direct?

Proiectul argumenteaza majorarea pragurilor prin "necesitateaapropierii pragurilor valorice prevazute de legis latia nationalade cele prevazute de legislatia comunitara in vederea cresteriigradului de absorb tie a fondurilor comuni tare".

Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvol tarii,spune ca nu majorarea pragurilor de achizitii directe este mareaproblema a achizitiilor publice, ci faptul ca actuala legislatieprevede ca, prin contracte aditionale, un contract ini tial poatesa ajunga sa coste cu 50% mai mult decat valoarea la care a fostatribuit. "Marirea pragului este de bun-simt pentru ca fluidizeazapro cesul. Iar autori tatile locale tot vor face licitatii dinteama", crede Murgeanu.

Laurentiu Plosceanu presedintele Asociatiei Romane aAntreprenorilor din Constructii (ARACO), spune si el ca nu acestprag este problema majora pentru operatorii din domeniu, ci faptulca sunt atribuite contracte sub pretul pietei pentru firme deapartament, contracte umflate ulterior, lucru care ii dezavantajeaza pe constructorii onesti.

Actualmente, legea permite ca aceasta majorare sa ajunga la 50%din contractul initial. La Ministerul Dezvoltarii (la cerereaComieiei Europene) aceasta majorare nu poate sa treaca de 10% candeste vorba despre fonduri externe.

"Daca i-as lua la scuturat pe cei care majoreaza contractele cu50% as arata ca aceasta majorare nu merita nici 5%. Ei subliciteazapentru a castiga si apoi umfla pretul. In Ialomita, administratialocala voia sa atribuie un contract de licitatie pentru un pod uneifirme, la 47% din valoarea lui. Veneau cu bani de acasa? Aici suntproblemele", arata Murgeanu.

De altfel, ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea siMonitorizarea Achizitiilor Publice) urmeaza sa trimita Guvernuluiun proiect prin care valoarea contractelor aditionale nu poatedepasi 20% din valoarea contractului initial.

Acelasi proiect mai prevede ca firmele care contesta derulareaunei licitatii vor notifica autoritatea con trac tan ta asuprafaptului ca intentioneaza sa sesizeze Consiliul National de So lutio nare a Contesta tiilor (CNSC), fa­ra insa ca notificarea saaiba ca efect suspendarea de drept a derularii si/sau finalizariipro cedurii de atribuire. In prezent, cei care nu sunt multumiti dedecizia CNSC o pot contesta in instanta si totul se blocheaza panala pronun tarea judecatorilor.

Institutiile publice vor avea dreptul sa incheie acte aditionalela contractul initial, prin negociere fara publicarea prealabila aunui anunt de participare, doar daca suma de platit nu depaseste20% din valoarea contractului initial (50% in prezent). Deasemenea, firmele care depun oferte pentru un contract de achizitiipublice vor fi obligate sa constituie o garantie de 2% din valoareaestimata a contractului, pentru participarea la licitatie, dar vorpierde garantia in cazul in care contesta rezultatul licitatiei,iar reclamatia este respinsa de catre CNSC.

"Vom avea, toti cei interesati, o discutie cu ANRMAP vineri.Pana atunci ne vom stabili punctul de vedere", spune LaurentiuPlosceanu.

Ce se schimba in achizitiile publice

  • Pragul achizitiilor publice directe ar urma sa fie majorat dela 15.000 euro la 50.000 euro pentru bunuri si servicii.
  • Pragul achizitiilor publice directe ar urma sa fie majorat dela 40.000 euro la 100.000 euro in cazul lucrarilor
  • Limita maxima pana la care pot fi atribuite contracte delucrari prin procedura cererii de oferte creste de la 750.000 deeuro la 4,85 milioane euro.
  • Actele aditionale nu vor mai putea depasi 20% din valoareacontractului initial (50% in prezent).
  • Firmele care depun oferte pentru un contract de achizitiipublice vor constitui o garantie de 2% din valoarea estimata acontractului, pentru participarea la licitatie, dar vor pierdegarantia in cazul in care contesta rezultatul licitatiei, iarreclamatia este respinsa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO