Eveniment

Guvernul spera sa aduca la buget 1 mld. lei in 2009 din restructurarea agentiilor si zilele libere fara plata. Cum comentati?

Guvernul spera sa aduca la buget 1 mld. lei in 2009 din restructurarea agentiilor si zilele libere fara plata

Emil Boc, premierul Romaniei

08.09.2009, 00:00 21

Premierul Emil Boc a declarat ca in jur de un miliard de euro,bani gestionati de diverse agentii, vor fi inclusi in bugetul destat si gestionati potrivit interesului general, "si nu interesuluiparticular al unor agentii care sa-si cumpere barci, limuzine,automobile de lux sau sa cumpere alte sedii luxoase, indiferentdaca era voie sau nevoie".

Prin reducerea costurilor, ce vor fi asumate in Parlament,precum zile libere fara plata, reorganizarea agentiilor silimitarea cumulului salariu-pensie, Guvernul estimeaza ca va obtinein 2009 un plus de 954,4 mil. lei la bugetul consolidat, prognozapentru urmatorii ani fiind insa mai redusa.

Estimarile se bazeaza pe o reducere de venituri la bugetulconsolidat de 617,2 mil. lei corelata cu o diminuare acheltuielilor de 1,5 mld. lei, reprezentand doar cheltuieli depersonal. Autoritatile urmaresc reducerea cheltuielilor bugetare sisprijinirea mediului de afaceri, masurile fiind incluse in legeaprivind reorganizarea unor autoritati si institutii publice,rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului deafaceri si respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeana si FMI.

Reducerea cheltuielilor bugetare se doreste a fi realizata prinreorganizarea autoritatilor si institutiilor publice, reducereacheltuielilor de personal in cadrul autoritatilor si institutiilorpublice, consolidarea disciplinei financiare in cadrul regiilorautonome si companiilor cu capital de stat si limitareaposibilitatii de cumul al pensiei cu salariul.

Pentru sustinerea mediului de afaceri si consolidareacapacitatii acestuia de a depasi dificultatile financiare masurileidentificate de autoritati sunt scutirea profitului investit inechipamente tehnologice, stimularea innoirii parcului nationalauto, inclusiv a celui destinat lucrarilor agricole si facilitareaaccesului la finantarea acordata beneficiarilor din sectorulagricol si alimentar.

Pentru diminuarea cheltuielilor, in perioada octombrie-decembrie2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice,indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminuacheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar. Ajustarea vatrebui sa fie realizata prin aplicarea uneia din urmatoarelemasuri: sa acorde personalului propriu, indiferent de statutulacestora, zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10zile lucratoare, sa reduca programul de lucru, sa dispuna o masurace combina alternativele precizate anterior sau alta masura cuefect echivalent.

Modalitatea de aplicare a masurilor precizate se va stabili cuacordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sindicalesau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor. In lipsa acorduluisau in cazul in care, urmare a optiunii exprimate de salariat, nuse poate asigura continuitatea serviciului de interes public,intervalul si numarul de zile libere, precum si reducereaprogramului se stabilesc de conducatorul institutiei publice astfelincat sa nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere intr-o luna,iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul prevazut.

"Din perspectiva sociala, proiectul va atrage reducerea unuinumar substantial de posturi din sistemul bugetar (la niveluladministratiei publice centrale si locale, a regiilor autonome,companiilor nationale, societatilor cu capital integral saumajoritar de stat), limitand, astfel, efortul contribuabililor insustinerea aparatului administrativ", se arata in document.

Guvernul arata in acelasi timp ca la promovarea deciziilorprivind acordarea de zile libere fara plata, compensarea munciisuplimentare cu ore libere, extinderea perioadei pentru plataprimei de concediu si reducerea unor indemnizatii au fost atentconsiderate standardele constitutionale si conventionale in materiarespectarii drepturilor fundamentale, in special a dreptului lamunca.

Concret, cheltuielile de personal vor scadea cu 1,5 mld. lei in2009, cu 218,8 mil. lei in 2010, cu 228,8 mil. lei in 2011, cu240,7 mil. lei in 2012 si cu 253,8 mil. lei in 2013, cu o medie acelor cinci ani de 502,8 mil. lei.

In ceea ce priveste masura privind cumulul pensiei cu salariullegea mentioneaza ca beneficiarii dreptului la pensie apartinandatat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegratesistemului public care realizeaza venituri salariale sau asimilateacestora pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate dacanivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut peeconomie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor socialede stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale destat.

Pentru disciplinarea financiar-bugetara a unor operatorieconomici din sectorul public, de genul regiilor autonome sicompaniilor nationale, politicile salariale vor fi instituite lanivel de lege, fiind stabilite si termene pentru prezentarea decatre acestia a bugetelor de venituri si cheltuieli catreministere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO