Eveniment

HVB finanteaza cu 45 de milioane de euro proiectul Plaza Romania

04.10.2004, 00:00 13

Bank Austria Creditanstalt/HVB a acordat un credit in valoare de 45 milioane euro destinat finantarii proiectului Plaza Romania, ce urmeaza a fi deschis luna aceasta in Bucuresti de catre compania Anchor Grup.
"Investitia in constructia complexului comercial Plaza Romania este de 35 de milioane de euro. Imprumutul este destinat pe langa constructie si pentru finantarea achizitiei terenului si a altor componente ale proiectului in afara constructiei propiu-zise", a declarat pentru ZF Ali Ergun Ergen, directorul general al Anchor Grup. El nu a dorit sa faca alte comentarii legate de perioada in care va fi returnat creditul.
Centrul comercial Plaza Romania, care se va deschide in ultima saptamana a acestei luni, este al doilea complex de tip mall pe care Anchor Grup il va dezvolta pe piata romaneasca. Compania opereaza de mai bine de cinci ani primul complex comercial de tip mall de pe piata rmaneasca, Bucuresti Mall, situat in cariterul Vitan din Capitala.
De la deschiderea Bucuresti Mall in toamna anului 1999, cifra de afaceri a Anchor Mall a crescut permament. Astfel, daca in 1999 cifra de afaceri a fost de 2,8 milioane euro, trei ani mai tarziu, in 2002, aceasta ajunsese la 11,8 milioane euro. In paralel, pierderile au scazut in aceeasi perioada de la 15,7 milioane euro la 1,6 milioane euro.
Anchor Grup a realizat anul trecut pentru prima data profit de la infiintarea companiei. Potrivit datelor Ministrului de Finante, compania a realizat un profit net de 126 miliarde lei (aproape 3,4 milioane euro la cursul mediu al Bancii Nationale a Romaniei). Oficialii companiei au confirmat trecerea pe profit a companiei anul trecut, precizand insa ca acesta este in totalitate reinvestit.
Situat in zona de vest a Bucurestiului, in cartierul Lujerului, Plaza Romania trebuia sa aiba o suprafata de 80.000 de metri patrati, cu aproximativ 60% mai mare decat cea a Bucuresti Mall. Solicitarile venite din partea potentialilor chirisi i-au determinat pe reprezentantii Anchor Grup sa extinda suprafata proiectului aproape de 100.000 de metri patrati.
Constructia complexului comercial va implica o investitie de 35 milioane euro, Plaza Romania urmand a fi amplasat pe locul unui fost "templu al foamei", cel din zona Lujerului, pe care grupul turc l-a cumparat la pachet impreuna cu cel din Vitan pentru 6 milioane dolari. Plaza Romania va include, la fel ca si Bucuresti Mall, pe langa magazine si un cinematograf Multiplex, un supermarket Gima si o zona cu restaurante.
Banca germana HVB s-a pozitionat in ultima vreme ca unul dintre cei mai activi finantatori ai companiilor de stat si private de pe piata romaneasca.
HVB este principalul finantator al uneia dintre cele mai de rasunet afaceri din ultimii ani, si anume achizitia in 2001 de catre CFR Calatori a 120 de automotoare Desiro de la concernul german Siemens pentru circa 321 mil. euro. Afacerea, incheiata cu garantia statului, ar putea fi chiar mai mare, avand in vedere clauza contractuala, conform careia, CFR Calatori poate opta pentru achizitia a inca 104 automotoare Desiro la finele contractului, prevazut pentru 2007.
De asemenea, HVB va fi principalul creditor al construirii sectiunii de autostrada Bucuresti - Ploiesti de catre firma austriaca Strabag, valoarea contractului ce urmeaza a fi semnat in perioada urmatoare ridicandu-se la 320 mil. euro.
HVB Bank, filiala a celui de-al doilea grup financiar german, si-a inceput activitatea pe piata romaneasca in anul 1998 sub numele Bank Austria Creditanstalt Romania. In septembrie 2001, banca si-a schimbat denumirea, in urma fuziunii dintre Hypovereinsbank si Bank Austria, care a condus la formarea HVB Group, una dintre cele mai importante institutii financiare din Europa.
adrian.mirsanu@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO