Eveniment

Importurile duduie. Deficitul comerţului internaţional cu bunuri a urcat la 2,3 mld. euro în martie, plus 18%

Importurile duduie. Deficitul comerţului internaţional...

Autor: Cristian Hostiuc

11.05.2017, 00:07 687

România a exportat bunuri în valoare de 15,4 mld. euro în primele trei luni ale anului şi a importat produse în valoare de 17,7 mld. euro în aceeaşi perioadă, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, deficitul balanţei comerţului internaţional cu bunuri a urcat în primul trimestru la 2,3 mld. euro, în creştere cu 18% (adică cu 361 mil. euro)  faţă de situaţia înregistrată în primul trimestru de anul trecut.

La nivelul primului trimestru din acest an, exporturile au crescut cu 11,5%, iar importurile cu crescut 12,4% faţă de situaţia din 2015. „Importurile şi exporturile de bunuri au ajuns în martie la maxime istorice, remarcându-se în acest context dinamica componentei comunitare a  exporturilor (16,4% an/an, la 4,4 mld. euro), susţinută de con­solidarea ciclului economic din zona euro şi de de­pre­cierea cursului real efectiv al leului“, a comentat Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transil­vania.

Per total, exporturile au urcat în martie cu 15,9% an/an (până la 5,7 miliarde euro în martie), iar importurile de bunuri cu 14,8% an/an (până la 6,8 miliarde euro în martie), un nivel record,  dinamică susţinută de climatul pozitiv din sfera cererii interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO