Eveniment

Imprumutul record de 1,4 mld. euro nu stinge complet setea de bani a Finantelor

Imprumutul record de 1,4 mld. lei nu stinge complet setea de bani a Finantelor

1: Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul de Finante, nu a acceptat sa plateasca bancilor un randament de peste 10% la titlurile de stat in lei, orientandu-se spre titlurile in valuta; 2: Dorin Badea, directorul Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank, sustine ca investitorii ar fi cerut randamente mai mari daca statul ar fi vrut sa cumpere titluri pe termene mai lungi

26.11.2009, 23:30 41

Estimarile privind necesarul de finantare pe sfarsit de andifera semnificativ, iar calculele sunt complicate deincertitudinile privind capacitatea Finantelor de a tinecheltuielile la nivelul programat.

Daca Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, estimarecent un necesar de finantare de 2-2,5 mld. euro pe sfarsit de an,economistii Barclays Capital, una din cele mai mari banci deinvestitii britanice, estimau un deficit de 4 mld. euro pe final dean.

"Dupa acest imprumut, Finantele mai au nevoie de inca 2 pana la3,5 miliarde de euro pentru a-si acoperi deficitul pe final de an.Nu au cum sa atraga atat de multi bani, nici prin emisiuni in eurosi nici in lei, asa ca probabil vor fi amanate plati in volumesemnificative", spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc,economistul-sef al ING.

Statul nu are insa de finantat doar deficitul din noiembrie sidecembrie, ci trebuie sa se gandeasca si la primele doua luni din2010.

In mod traditional, veniturile bugetare au fost slabe inianuarie si februarie in ultimii ani, iar Trezoreria a fost nevoitasa apeleze la imprumuturi pe termen scurt de la banci pentru a-siacoperi sincopele de lichiditati. Ministerul Finantelor a preferatin ultima perioada sa se concentreze pe mentinerea palierului de10% pentru randamentele platite bancilor la titlurile in lei, chiarcu pretul de a atrage doar o parte din sumele propuse la fiecarelicitatie sau de a refuza in totalitate ofertele de cumparare alebancilor.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi adeclarat recent ca Trezoreria nu va accepta sa plateasca bancilorun randament de peste 10% la titlurile de stat in lei, sustinand caun nou club loan va fi utilizat doar daca vine ca propunere abancilor.

Pentru un nou imprumut in valuta ar fi nevoie probabil de o nouareducere a rezervelor minime obligatorii in valuta. Bancherii spuninsa ca timpul devine deja prea scurt pentru a aranja un nouimprumut pe sfarsit de an.

Totusi, in piata persista discutiile privind un nou "club loan",in conditiile in care statul se confrunta cu o lipsa acuta delichiditati dupa ce transele din imprumutul extern au fostamanate.

Succesul celor doua emisiuni de titluri de stat in valuta dinaceasta luna arata ca bancile sunt totusi dispuse sa imprumutestatul, care este un client sigur si plateste randamente destul demari, mai ales in conditiile in care in economia reala risculcompaniilor si populatiei este destul de mare.

Scadenta imprumutului de ieri a fost de un an, nivel acceptabilpentru banci.

"Are sens sa te finantezi pe un an, deoarece o scadenta maiscurta ar implica un risc de refinantare, iar titluri cu scadentemai lungi, in contextul politic si economic tulbure nu ar fi fostla fel de bine primite de piata. Probabil si pretul ar fi fost maimare", apreciaza Dorin Badea, directorul Trezoreriei UniCreditTiriac Bank.

La inceputul lunii noiembrie, Ministerul Finantelor a reusit saatraga 793 mil. euro printr-o licitatie de titluri de stat invaluta pe trei ani, aproape dublu fata de valoarea programata, laun randament maxim de 5,25% pe an. In luna august Finantele auobtinut 447 mil. euro la un randament similar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO