Eveniment

In asteptarea deciziei de reducere a dobanzii BNR

07.06.2004, 00:00 9



Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea anunta, peste cateva zile, reducerea dobanzii de interventie, care se situeaza de sase luni la un nivel de 21,25%, a declarat viceguvernatorul BNR, Mihai Bogza, citat de Mediafax.



Decizia ar putea fi luata in sedinta de joi a Consiliului de Administratie.



Aceasta s-a dovedit mai putin iminenta decat se astepta piata, BNR cantarind indelung implicatiile unui asemenea semnal.



Cu riscul stimularii suplimentare a cererii de consum, banca centrala nu poate sa nu schiteze macar un inceput de corelare a dobanzii cu tendinta constanta de scadere a inflatiei in primele cinci luni ale anului. In caz contrar, mentinerea unui nivel atat de ridicat al dobanzii ajunge sa sugereze pietei chiar neincrederea BNR in sansele de mentinere a acestei directii.



Oricum, asa cum s-a vazut deja, bancile comerciale nu sunt destul de sensibile la datele statistice pentru a ieftini creditele, asteptand modificarea singurului reper de baza functional al pietei financiare - dobanda de interventie a bancii centrale, pentru a opera la randul lor ajustari de dobanzi pentru clientela.



Efectele reducerii dobanzii la nivelul capacitatii de sterilizare a BNR ar urma sa fie compensata prin lansarea primelor emisiuni de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, in ciuda costurilor pe care le vor implica aceste operatiuni.



Potrivit estimarilor din piata, dobanda ar putea cobori cu pana la un punct procentual, fara ca reducerea reflectata in dobanzile pentru clienti sa fie semnificativa. Avand in vedere experienta anului trecut, bancile s-ar putea grabi sa reduca mai intai dobanda la depozite, pastrandu-si grija pentru un nivel confortabil al marjelor.



Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara. Incepand din luna august a anului trecut, BNR a majorat dobanda in trei randuri, astfel ca in decembrie a ajuns la 21,25% pe an, pentru depozite cu scadenta la o luna.



Reprezentantii bancii centrale au afirmat in mai multe randuri ca institutia analizeaza oportunitatea reducerii dobanzii de interventie inainte de sfarsitul primului semestru, ca urmare a evolutiei indicatorilor macroeconomici, in scaderea peste asteptari a inflatiei. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO