Eveniment

In curand, regulament pentru impozitul pe castigul la Bursa

23.12.2005, 19:09 15

Ministerul Finantelor a anuntat ieri ca lucreaza la avizarea Regulamentului CNVM pentru aprobarea instructiunilor privind determinarea retinerilor si virarea impozitelor pe castigul de capital obtinut de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare.

"Acest Regulament va finaliza seria Normelor de aplicare a Codului fiscal - publicate deja in cursul anului 2005 - referitoare la acele prevederi din Legea 163/2005 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 care vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2006", spun reprezentantii ministerului.

In ceea ce priveste modificarea Codului fiscal, Ministerul Finantelor precizeaza ca luna viitoare va transmite guvernului schimbarile, pentru ca apoi Executivul sa inainteze Parlamentului un proiect de Lege care va contine noile prevederi.

Pana atunci insa, Guvernul a adoptat ieri o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Codul fiscal, armonizand legislatia romana in domeniu cu normele europene.

Actul normativ stabileste ca electricitatea si gazul natural nu intra sub incidenta regimului de antrepozitare fiscala. De asemenea, excedentul de cheltuieli ale Regiei pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), inregistrat la Camera Deputatilor, Senat, Administratia Prezidentiala, Guvern si Curtea Constitutionala pentru activitatea de reprezentare si protocol, va fi dedus la calculul profitului impozabil. Documentul se refera la impozitul pe profit, reglementand modul de deductibilitate a unor categorii de cheltuieli ale RAAPPS. Prevederile ordonantei de urgenta aprobate ieri de Guvern vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2006.

Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii sunt de parere ca modificarea Codului fiscal in cursul anului viitor va obliga firmele sa intocmeasca situatiile contabile si financiare in doua variante, ceea ce va determina dificultati in desfasurarea activitatii.

"Firmele va trebui sa intocmeasca situatii contabile si financiare utilizand doua unitati de masura, una care va lua in calcul prevederile inainte de modificare si alta pe cele de dupa", a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu. El a mai spus ca decizia de a anula datoriile marilor datornici este una anormala, injusta si antieconomica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO