Eveniment

Incep audierile in dosarul Rompetrol. Primii martori: Grama si Bucsa

28.04.2010, 23:06 130

La doi ani dupa trimiterea in instanta a dosarului Rompetrol,ieri au avut loc primele audieri in procesul in care cap de afiseste Dinu Patriciu, cel mai bogat om din Romania.

Primii audiati au fost Petrica Grama, un fost director in cadrulMinisterului Finantelor, si Alexandru Bucsa, fost directorfinanciar si unul dintre oamenii cheie in dezvoltareaRompetrol.

Petrica Grama, fost director al Directiei Evaluare Venituri dela Bugetul de Stat, spune ca nu i-a cunoscut niciodata pe Patriciusau pe Bucsa. Grama a fost audiat in legatura cu o adresa trimisade catre Rompetrol ministrului de finante in 1999, despre care el aspus ca nu-si aduce aminte sa fi fost inregistrata vreodata ladirectia sa.

"Nu-mi aduc aminte concret despre aceas ta scrisoare, dar dupaverificarea registrului de intrari-iesiri am va zut ca acea adresavenise la directia mea de la Directia generala a bugetului.Atributiile mele directe la acea vreme erau cu totul altele decaturmarirea crean telor interne sau externe ale Romaniei. Nu amdiscutat vreodata despre aceasta crean ta cu Bucsa, Dinu Patriciusau John Works. Directia mea se ocupa exclusiv cu evaluareaveniturilor si era o directie de sinteza. Nu ne ocupam de agentiieconomici", a sustinut Grama, citat de Mediafax.

La randul sau, Buc sa neaga orice legatura intre el si creantadin Libia. In anii '80, intre statul roman, reprezentat la aceavreme de Rompetrol, si cel libian s-a incheiat un contract deexplorare pentru unele perimetre. Ulterior, guvernul roman renuntala aceasta intelegere in favoarea unei alte companii de la caretrebuia sa primeasca 85 mil. dolari. Dupa privatizarea Rompetrol,statul nu a mai primit niciun ban din aceasta suma.

In septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimisin judecata in dosarul Rompetrol pentru comiterea a sapteinfractiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spalare de bani siasociere pentru savarsirea de infractiuni. In acelasi timp, el esteinvinuit de manipularea pietei. O alta infractiune imputata luiPatriciu este cea de dezvaluire de informatii privilegiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO