Eveniment

Incertitudini in jurul bugetului

06.09.2004, 00:00 14

Decizia privind momentul elaborarii si adoptarii proiectului de buget pentru 2005 va fi luata in perioada urmatoare, in cadrul Guvernului existund opinii diferite fata de acest subiect, a declarat premierul Adrian Nastase.
"Nu am decis, deocamdata, cund anume ar trebui adoptat proiectul de buget pentru 2005. Eu inca am rezerve asupra acestui subiect, pentru ca, intr-un fel, mi s-ar parea ciudat ca viitorul Cabinet, cu un program de guvernare cu anumite prioritati, sa porneasca cu un buget aprobat de actualul Executiv. Sunt multi, insa, care au spus ca, daca nu adoptam bugetul, atunci prima parte a anului viitor va fi caracterizata de o stare de ambiguitate", a spus Nastase.
Asa se face ca ministerul finantelor lucreaza practic la un proiect de buget asupra caruia pluteste o doza serioasa de incertitudine. In acelasi timp insa, negocierile cu FMI si Uniunea Europeana au fixat parametrii de baza ai constructiei bugetare pentru 2005, fiind greu de presupus ca viitorul guvern nu va mentine cel putin cadrul general, inclusiv de programul de politica economica. Astfel, atat Fondul cat si UE cer un deficit bugetar cat mai scazut, ca si pana acum, de sub 2% din PIB.
Premierul Nastase a aratat ca proiectul ar putea fi aprobat in cursul acestui an, urmand ca viitorul guvern sa apeleze, daca va fi cazul, la o rectificare bugetara in prima parte a anului viitor.
Nastase a amintit ca, potrivit Constitutiei, legea bugetului pentru anul viitor trebuie aprobata pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO