Eveniment

Incetinirea economiei a fost cauzata de industrie, aprecierea leului si cererea mai redusa din zona euro

Incetinirea economiei a fost cauzata de industrie, aprecierea leului si cererea mai redusa din zona euro

Click pentru imaginea marita

06.09.2007, 18:30 22

Aprecierea leului din ultimii aproape trei ani a afectat competitivitatea industriei, cauzand incetinirea economiei din aceasta perioada, sunt de parere analistii din banci.
"E greu sa legi evolutia economica a Romaniei de o singura variabila, cum ar fi zona euro, cand de fapt avem de-a face cu mai multe variabile care ne influenteaza", spune Radu Craciun, seful departamentului de cercetare al bancii ABN Amro Romania.
Craciun estimeaza ca ritmul consumului nu pare sa fi incetinit, asa ca pierderea de viteza a economiei nu poate fi pusa pe seama unei relaxari a consumului, dupa cresterile puternice din ultima perioada.
Economia si-a incetinit ritmul de crestere pana la 5,6% in trimestrul al doilea al acestui an, fata de 6% in primul trimestru si de 7,8%, in trimestrul al doilea din 2006.
Ciprian Dascalu, senior economist al ING Bank Romania, pune reducerea ritmului de crestere economica pe seama "efectului intarziat al politicii monetare restrictive din 2006, cand banca centrala a tinut sus ratele dobanzii".
Pe ramuri, cel mai probabil industria a cauzat rezultatul slab de crestere economica, estimeaza analistul ING. Productia industriala a crescut cu 4,8% in trimestrul al doilea, fata de 7,1% in primul trimestru, de unde si cresterea economica mai redusa. Ce a stat insa la baza productiei mai slabe?
"Aprecierea leului din ultimii ani incepe sa afecteze tot mai mult competitivitatea industriei. Estimam ca efectele aprecierii se vor mai vedea si in a doua jumatate a anului, pentru ca ia timp ca pierderea competitivitatii sa se transmita efectiv in nivelul productiei", arata Dascalu.
De altfel, deprecierea leului din ultima perioada poate fi explicata si in acest fel, considera Dascalu. "Investitorii de pe piata valutara au considerat ca leul este supraevaluat in momentul in care acesta a inceput sa fie responsabil pentru incetinirea economiei. Impreuna cu deficitul extern major, aceasta explica tendinta de depreciere a leului din ultima perioada", spune el.
La jumatatea acestui an, deficitul de cont curent a ajuns la 16,8% din PIB (calculat pe primul semestru). Estimat pe ultimele patru trimestre, deficitul extern a fost de 13%. Dascalu de la ING spune ca estimarile sale privind deficitul de cont curent pe acest an sunt deocamdata de 14,5% din PIB, cu posibilitatea unei revizuiri in sus, in timp ce Craciun de la ABN Amro a avansat o estimare de 13,8% din PIB.
Anul trecut, dezechilibrul extern a fost de 10,3% din PIB, iar dublarea deficitului in prima jumatate a acestui an va aduce cu siguranta un nou record in materie, la nivelul intregului an 2007. Deficitul extern mare si in crestere exploziva inseamna ca exista tot mai multe riscuri ca leul sa se deprecieze semnificativ.
Pe partea de efecte, analisti se intreaba daca bugetul public va avea de suferit de pe urma unei cresteri sub asteptari. Bugetul pe anul acesta a fost construit pe o crestere economica de 6,5%, iar economia a plusat cu doar 5,8% in prima jumatate a anului.
"Bugetul pe 2007 nu e in pericol din cauza incetinirii economiei, pentru ca nici cheltuielile publice nu au fost facute la nivelul preconizat. Anul acesta, bugetul poate acomoda o incetinire a cresterii economice. La anul, in schimb, apar niste schimbari importante", spune Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata.
Reducerea contributiilor sociale (CAS) si aplicarea pensiilor obligatorii vor reduce veniturile bugetare cu circa 2% din PIB, estimeaza Voinea, iar cheltuielile din buget vor creste datorita cofinantarii unor fonduri europene, dar si anului electoral, care ar putea majora cheltuielile sociale, a mai precizat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO